Árpád
-2 °C
3 °C

Büszke a magyarokra Colin Powell

2004.07.27. 14:22
Nem hajlandó bocsánatot kérni Szaddám Huszein megbuktatásáért Colin Powell. A magyarországi látogatáson tartózkodó amerikai külügyminiszter bízik benne, hogy a parlament az iraki eredményeket értékelve meghosszabbítja a magyar szerepvállalást. A remélt vízumkedvezményekről nem beszélt, cserébe Kossuth Lajost ábrázoló bélyegsorozatot hozott.
"Nagyszerű munkát végeznek" Irakban a magyar csapatok - jelentette ki budapesti látogatásán Colin Powell. Mint mondta, az Egyesült Államok nagyra becsüli a magyar szerepvállalást. A magyarországi látogatáson tartózkodó amerikai külügyminiszter szerint az Egyesült Államok helyesen tette, hogy beavatkozott Irakban és Afganisztánban, mivel "55 millió embert szabadított fel az elnyomás és a diktatúra alól".

Nem kér bocsánatot Szaddám elűzéséért

Németh Zsolt és Coplin Powell
"Térdre kényszerítjük az iraki lázadókat, mert nem engedhetjük, hogy elvegyék a béke és a szabadság lehetőségét az iraki néptől" - hangsúlyozta az amerikai külügyminiszter a nagyköveti konferencián mondott beszédében.

"Én nem akarok bocsánatot kérni azért mert eltávolítottuk Szaddám Huszeint" - jelentette ki Powell, aki szerint ha a koalíció együtt marad, és megadja azt a segítséget, amire Iraknak szükség van, akkor ragyogó jövő vár az országra. A háborút indokolva elmondta, hogy a támadás megindítása előtt nem volt olyan komoly hírszerző, aki kétségbe vonta volna, hogy Szaddámnak tömegpusztító fegyverei vannak. Ezek ugyan nem kerültek elő, de legalább a diktátort sikerült megbuktatni.

Bízik a további magyar szerepvállalásban

"Magyarország megérti a szabadság fontosságát, talán jobban, mint a koalíció bármely más tagja" - jelentette ki Powell az MTV Napkelte című műsorában. Arra a kérdésre, hogy az iraki missziót eredetileg támogató ellenzék most a csapatok mihamarabbi hazahívását követeli, Powell reményét fejezte ki, hogy a küldetés év végi lejárta és a csapatok hazarendelése előtt a törvényhozók "megnézik azt az eredményt, fejlődést, amit elértünk, és ésszerű döntést hoznak".

"Az Egyesült Államok és Magyarország között mélyreható a barátság, ezt az önök EU-tagsága sem változtatja meg, sőt elmélyíti" - mondta el az amerikai külügyminiszter az EU és az Egyesült Államok az utóbbi időben nem éppen felhőtlen viszonyára utalva.

A vízumról hallgatott

A magyarokat talán leginkább érintő kérdésről, a vízummentességről csak nagy általánosságokban nyilatkozott az amerikai külügyminiszter. Mint mondta, jelenleg az igénylő magyarok hetvenöt százaléka jut vízumhoz, a százdolláros igénylési díj pedig a program fenntartását fedezi.

Korábban felmerült, hogy ha vízummentességet nem is ad, az igénylési díjat eltörölheti az Egyesült Államok az Irakban szerepet vállaló országok esetén.

Kitüntetés, ajándékozás

Az amerikai külügyminiszter magas állami kitüntetéssel is gazdagodott látogatása során. Medgyessy Péter ajánlására Mádl Ferenc a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét adományozta Powellnek. A kitüntetést Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke adta át.

Powell szerint a kitüntetés "a magyar és az amerikai nép barátságát hivatott kifejezni, de a két ország nem csak barát, hanem szövetséges is". A külügyminiszter szintén hozott ajándékot, egy 1950-ben, Kossuth Lajos amerikai útjának emlékére kiadott kongresszusi bélyegsorozatot adott át Szili Katalinnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?