Gellért, Mercédesz
12 °C
22 °C

Óriási lyuk tátongott a Boeing hasán

2008.07.25. 11:11
Óriási csattanást hallottak, aztán szélroham söpört végig az utaskabinon. A Qantas Melbourne-London járata gyorsan süllyedni kezdett. Kényszerleszállás Manilában.

Kényszerleszállást hajtott végre Manilában a Qantas ausztrál légitársaság Boeing 747-400 repülőgépe. A gép a hongkongi leszállás után már egy órája repült, amikor hirtelen hatalmas csattanás hallatszott. Az utaskabinon szélvihar söpört végig, a légnyomás zuhanni kezdett.

"Borzasztó robajt hallottunk, aztán fadarabok és törmelékek repültek az első osztály felé" - számolt be az AP-nek Dr. June Kane, aki a gépen ült. - "Halálosan rémisztő volt az egész, de azt kell hogy mondjam, mindenki nagyon nyugodt maradt." "Tudtam, hogy kilyukadt a gép törzse, de fogalmam sem volt, mi történik" - mondta egy másik utas.

Klikk a képre!

Valaki látta, hogy tárgyak esnek ki a gépből, miközben az utazómagasság 12 ezer méterről gyorsan 7500-ra csökkent, és az utasok füle pattogott a gyors nyomásváltozástól. Egy utas a BBC-nek felidézte, hogy pár pillanatig mindenki nagyon megrémült. "Aztán arra koncentráltunk, hogy felvegyük az oxigénmaszkokat. Csendben voltunk és nyugodtak maradtunk, de amikor leszálltunk, óriási volt a megkönnyebbülés. Mindenki megtapsolta a pilótát."

A gép 346 utassal és 19 fős személyzettel szerencsésen leszállt Manilában. Ekkor derült csak ki, hogy a nyomáscsökkenést egy 2,5-3 méteres, a poggyásztértől az utaskabinig érő lyuk okozta a gép törzsén. A reptér szóvivője szerint a sérült résznél kilazult a padló, alul kilátszott a rakomány, és az álmennyezet egy része is lehullott. "Kiszálláskor több utas is hányt, és látszott rajtuk, hogy tényleg nagyon féltek" - nyilatkozta.

A Qantas vezérigazgatója, Geoff Dixon bejelentette, hogy vizsgálják, hogyan keletkezhetett a lyuk a gépen. A légitársaság időközben elszállásolta az utasokat, és mentesítő gépet küld Manilába.