Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Sikeresen zárult az összamerikai csúcstalálkozó

2001.04.22. 21:17
Az amerikai kontinens 34 országának állam- és kormányfői vasárnap a kanadai Québecben aláírták a csúcstalálkozón elfogadott közös nyilatkozatot. A dokumentum megfogalmazza azt a célkitűzést, hogy a nyugati félteke demokráciái 2005-ig megteremtik a vámoktól és egyéb kereskedelmi akadályoktól mentes amerikai szabadkereskedelmi övezetet. Az ülés ideje alatt csaknem félezer globalizációellenes tüntetőt vettek őrizetbe.
Az összamerikai csúcsértekezlet "nagyon sikeres volt" - jelentette ki George W. Bush amerikai elnök a tanácskozás záró sajtóértekezletén. A tanácskozás utolsó ülését az Amerika-közi szabadkereskedelmi övezet megteremtésének szentelték, amit 2005-re terveznek, a térség demokratikus országainak részvételével. Kubát, amelyet nem tartanak annak, meg sem hívták a csúcsra.

Jean Chrétien kanadai miniszterelnök kijelentette: ezzel új korszak kezdődik az amerikai földrész együttműködésének történetében. Chrétien szerint az 1998-as santiagói csúcsértekezletet jellemző önbizalom mára egységgé és szolidaritássá szilárdult.

Csaknem félezer tüntetőt vettek őrizetbe

A globalizáció elleni radikális tüntetők vasárnapi utcai megmozdulásai során őrizetbe vettekkel együtt összesen mintegy 430-ra emelkedett azok száma, akiket a pénteki tanácskozáskezdő nap óta hosszabb-rövidebb időre őrizetbe vettek rendbontás miatt. A csúcsértekezlet ellen hevesen tüntettek a globalizáció ellenfelei, péntektől vasárnapig a kanadai rendőrség összesen 403 személyt tartóztatott le. 32 személy sebesült meg, 12 rendőr és 20 tüntető, az anyagi károk jelentősek.

A tüntetők úgy vélik, hogy a kereskedelmi korlátok lebontása nyomán nőni fog a környezetszennyezés, és sérelem éri az emberi és munkajogokat. A csúcstalálkozó vezetői gazdasági fellendülést és stabilitást várnak a szabadkereskedelmi egyezménytől.