Alfréd
-2 °C
2 °C

Népirtásmúzeum lesz a hazaáruló miniszterelnök villájából

2005.01.03. 09:45
Vidkun Quisling norvég náci kollaboráns hajdani oslói villáját népirtásmúzeummá alakítják. A kiállítás szólni kíván a náci korszak 15 millió civil rabszolgamunkásáról, a zsidókhoz hasonlóan haláltáborokba hurcolt romákról, homoszexuálisokról és jehovistákról is.
Holokauszttanulmányok központjaként nyílik meg az új évben Vidkun Quisling norvég náci kollaboráns hajdani oslói villája: költséges belső átalakítások után január közepén 25 történész és más tudós kezdi meg a munkát az Oslo-fjord fölé emelkedő, 300 négyzetméteres óriásvillában, amely "führeri rezidenciaként" szolgált 1941 és 1945 között.

Ahol hajdan a szolgalelkű, áruló kollaboráns szinonimájává vált Quisling még a lakáskörülményeit tekintve is fasiszta német példaképeit majmolta, 2006 szeptemberétől a skandinávok állandó kiállítás keretében tájékozódhatnak a zsidók megsemmisítéséről, de más népek irtásáról is, valamint az úgynevezett etnikai tisztogatásokról, így az örmények törökök általi tömeges halálba üldözéséről az oszmán birodalomban, a balkáni etnikai tisztogatásokról, a kambodzsai és a ruandai népirtásról.

Villa Grande

Odd-Björn Fure, a holokausztközpont igazgatója attól tart, hogy a szudáni Darfúrt is hozzá kell majd számítani ezekhez. A 62 éves bergeni történész a történelem összstruktúrájába akarja újra beleilleszteni a holokausztot azzal, hogy feldolgozzák a többi népirtás témáját is. A kiállítás szólni kíván a náci korszak 15 millió civil rabszolgamunkásáról, a zsidókhoz hasonlóan haláltáborokba hurcolt romákról, homoszexuálisokról és jehovistákról is.

Quisling az áruló szinonimája
#alt# Vidkun Abraham Lauritz Jonssřn Quisling 1887-től 1945-ig élt, a háború után mint hazaárulót kivégezték. Norvégia miniszterelnöke volt 1942 februárjától a II. Világháború végéig. 1933 május 17-én Quisling az akkori államügyésszel Nasjonal Samling (Nemzeti Egység) néven megalapította a norvég nemzetszocialista pártot. Quisling olyan szerepet töltött be ebben a pártban, mint Adolf Hitler az NSDAP-ben. A norvég nemzetszocialistáknak kezdetben szerény sikereik voltak, a német megszállás (1940 áprilisa) után azonban egyszeriben kétezer tagjuk lett. Quisling a világtörténelemben elsőként rádióadásban jelentett be puccsot. Miután egy évvel korábban barátilag meglátogatta Hitlert, nem alaptalanul remélte, hogy bábkormányát támogatják majd a németek. A Quisling-kormány mégis csak 5 napig állt fenn, és a legmagasabb méltóság szerepét a német Josef Terboven vette át, aki közvetlenül Hitlernek jelentett. Mivel Terboven jónak látta, ha mégis egy norvég irányítja Norvégiát, Quislinget meghagyta miniszterelnöki pozíciójában. Quislinget 1945. május 9-én tartóztatták le egy oslói palotában, és októberben végezték ki hazaárulásért két társával. Neve számos európai nyelvben az "áruló" szinonimája lett. (Wikipedia)

A Quisling-féle "Villa Grande" holokausztközponttá alakításának ötletével a sachsenhauseni koncentrációs tábor egy túlélője, Björn Egge nyugalmazott tábornok állt elő a 90-es évek végén és a terv sokakat megnyert.

Nem emlékház

A náci korszak iránt nosztalgiát érző látogatók hiába keresnek majd Quisling-relikviákat a leendő múzeumban, jóllehet az 1945. október 24-én hazaárulás miatt kivégzett kollaboráns miniszterelnök dolgozószobája ugyanúgy egykori állapotában fennmaradt, tölgyfabútoraival és -polcaival együtt, mint felesége, Maria díszes budoárja. A kiállításba csak Quisling - szintén berendezésével együtt - fennmaradt földalatti bunkerét vonják be.

Az oslói holokausztközpont elsősorban nem az érzelmekre kíván apellálni, mint ahogy azt például a washingtoni holokausztmúzeum teszik, inkább a racionális megismerésre helyezi a hangsúlyt, és azt a kérdést firtatja, hogyan lehet megakadályozni hasonló események megtörténését a jövőben.