Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Tizenöt halott egy kurafi vallomása miatt

2005.05.17. 11:10
"Emberek haltak meg amiatt a kurafi miatt, hogy lehetne hiteles forrás?" - fakadt ki a Pentagon szóvivője a Newsweeknek. A hetilap két héttel ezelőtti számában tévesen jelent meg, hogy az amerikai őrök vécén húzták le a Korán egy példányát a guantanamói börtönben. A híradás után zavargások törtek ki az iszlám világban, Afganisztánban tizenöten vesztették életüket.

Tévesnek bizonyult a Newsweek a guantanamói börtönben történtekről szóló beszámolója. Miután Afganisztánban tizenöt emberéletet és száznál is több sebesültet követelő zavargások törtek ki a lapban megírt Korán-gyalázás miatt, a Pentagon belső vizsgálatot rendelt el az események feltárására.

Rosszul értesült forrás

A Newsweek beszámolójában egy neve elhallgatását kérő kormányzati forrásra hivatkozva számolt be arról, hogy a guantanamói börtön őrei egyszer a vécén húzták le az iszlám szent könyvének egy példányát. A Pentagon vizsgálata szerint a börtönt felügyelő Déli Parancsnokság nyomozói nem tudták megerősíteni a vádakat. A lap hétfőn rövid közleményben, keddi lapszámában pedig két cikkben is elnézést kért a félreértés miatt.

De vajon hol történt a hiba? A Newsweek egyik legrégebb óta dolgozó oknyomozó riportere, Michael Isikoff a Korán-gyalázásokról megjelent első, tavaly nyári beszámolók után kezdett vizsgálódni. Mivel tudta, hogy az ügyben a Déli Parancsnokság vizsgálatot folytat, felhívta jólértesült, megbízhatónak vélt forrását.

Nem javították

Miután így elkészült a cikk, megerősítésként két hadügyminisztériumi tisztviselőt is felhívott. Egyikük egyáltalán nem kívánta kommentálni a cikket, a másikuk egy ponton belejavított, ez azonban nem érintette a Korán meggyalázásáról szóló részt.

Az amerikaiak szemében, írja bocsánatkérő tényfeltáró cikkében a hetilap, az valószínűleg sokkal súlyosabbnak tűnhet, hogy egy kihallgatónő menstruációs vérnek mondott vörös tintával keni össze egy gyanúsított arcát, annál, hogy a vécén húzták le a Koránt. Amerikában a Korán, de akár a Biblia meggyalzása is belefér az alkotmányban biztosított szolásszabadságba.

Kínozni lehet, gyalázni tilos

Az iszlám világban más a helyzet. "Azt megértjük, hogy kínozzák a foglyokat, legyen az bármennyire is megalázó. De a Korán meggyalázása olyan, mintha a világ összes muzulmánját arcul csapnák" - nyilatkozta a Newsweeknek Muhamad Arhad számítógépes szakember Pesavárban, a múlt heti pakisztáni tüntetések legnagyobbikának helyszínén. A Korán, vagy Mohamed proféta meggyalázását Pakisztánban és Afganisztánban is halállal büntetik.

A Pentagon a zavargások kitörése után mindent megtett az ügy feltárásáért. "Minden hiteles vádat kivizsgálunk" - nyilatkozta a lapnak Lawrence DiRita, a hadügy szóvivője. A Korán meggyalázására utaló jeleket azonban eddig egyetlen alkalommal sem találtak. A hetilapnak nyilatkozó szakértők szerint a guantanamón fogva tartott al-Kaida tagokat kiképzésükkor felkészítették arra, hogy fogságba esésük esetén hasonló vádakkal hiteltelenítsék vádlóikat.

Hiteltelen kurafi

DiRita egyébként, miután a Newsweektől értesült, hogy az értesülés eredeti forrása, a neve elhallgatását kérő kormányzati tisztviselő "már nem biztos" állítása helyességében, durván kifakadt. "Emberek haltak meg amiatt a kurafi miatt, hogy lehetne hiteles forrás?" - nyilatkozta.

A Newsweek szerkesztőségi publicisztikájában bocsánatot kér a téves riport és a következményei miatt. A lap ugyanakkor hangsúlyozta, hogy míg más hírforrások már legalább egy éve hírt adtak a Korán-gyalázásokról, mindössze a foglyok vádjaira támaszkodva, ők maguk egy kormányzati forrás hitelesnek tűnő nyilatkozata után tették csak ezt meg. Bár a zavargások részben tényleg a lap beszámolója miatt törtek ki, a Newsweek munkatársai úgy érzik, az Amerika-ellenes érzelemek szításában érdekelt szálsőséges iszlámisták csak eszköznek használták az újságot.