Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Kétszáz utasszállító lelövésében segédkezett volna egy kínai

2006.04.20. 10:49
Kétszáz, vállról indítható rakétát, szpídet, ecstasyt és hamis dollárokat akart az Egyesült Államokba csempészni egy kínai származású férfi. Wu végül vádalkut kötött.

Válról indítható légelhárító rakétákat akart Kínából az Egyesült Államokba csempészni egy kínai származású amerikai állampolgár, jelentette a Reuters. Az 51 éves Chao Tung Wu kétszáz, polgári utasszállító gépek lelövésére is alkalmas fegyvert akart Kaliforniába csempészni.

Wu tavaly ősszel került az amerikai hatóságok látóterébe, novemberben meg is gyanúsították. Társával, Yi Qingt Chennel egyetemben elsőként vádolták meg a 2004-ben elfogadott, a légelhárító fegyverek importját tiltó törvények alapján.

Wu a rakéták mellett vallomása szerint szpídet, ecstasy tablettákat és hamis pénzt is csempészett volna. Wu vádalku keretében tett beismerő vallomást, hogy csökkentse várhatóan 25 éves börtönbüntetése időtartamát.

A vád szerint Wu a QW-2 kódnevű, fejlett kínai rakétarendszert próbálta az Egyesült Államokba csempészni. A rakétákat a kínai hadsereg a 90-es évek elején fejlesztette ki. Az amerikai titkosügynökök jelentése szerint a szállítmányt Kínából Kambodzsába, onnan pedig az Egyesült Államokba csempészték volna megvesztegetett vámtisztek segítségével. Szervezési nehézségek miatt Kambodzsa helyett végül Paraguayt választották ki közvetítő országnak.

Wu ügyében várhatóan július 31-én hoznak ítéletet, írja a Reuters.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft