Lenke
14 °C
28 °C

Építkezhetnek a kubaiak

2009.01.05. 00:33
Újabb területen, ezúttal a házépítésben adta fel az állam monopóliumát Raúl Castro kubai államfő.

Raúl Castro kubai elnök vasárnap bejelentette, hogy ezentúl magánszemélyek is építhetnek házakat. "Nem tiltani, hanem azt mondani nekik, hogy igen, építkezhettek itt... felépíthetitek házatokat, amivel tudjátok" - mondta a kubai államfő a Havannától 900 kilométerre délkeletre fekvő Santiago de Cuba városban, ahol megtekintett egy új lakónegyedet.

A karibi szigetországban a lakhatás kérdése súlyos problémát jelent. A helyzet tovább romlott tavaly, amikor három hurrikán letarolta az országot. Félmillió lakás rongálódott meg vagy dőlt romba a természeti csapások miatt. Raúl Castro úgy véli, hogy háromtól hat évig terjedő időre is szükség lehet a becslések szerint tízmilliárd dolláros károk helyrehozásához.

Három évvel ezelőtt a havannai kormány jóváhagyott egy programot, amely évente százezer lakás építését irányozta elő. A program eddig félig sem teljesült. Raúl, aki hivatalosan tavaly váltotta fel beteg fivérét, Fidel Castrót az állam élén, kijelentette, hogy házak százezreit kell felhúzni, meg kell teremteni a valós ipari alapot a lakásviszonyok fejlesztéséhez, és "ezt megtesszük".

Raúl Castro egyébként szombaton azt mondta, szeretne személyesen, közvetítők nélkül tárgyalni Barack Obama megválasztott amerikai elnökkel, írja az AFP. Obama nem zárta ki a lehetőséget, azt mondta, megfontolja. Az Egyesült Államok évekig gazdasági embargó alatt tartotta Kubát, Castro most esélyt lát arra, hogy Obama beiktatásával változhat a helyzet, és megszűnhet Kuba elszigeteltsége.