Piroska
-2 °C
5 °C

Egyre több a fajgyűlölő Nagy-Britanniában

2004.01.19. 14:53
Egyre többen okolják a bevándorlókat és a színesbőrűeket Nagy-Britannia egészségügyi és szociális problémáiért. A Mori intézet felmérése szerint a megkérdezettek negyven százaléka nem élne etnikailag vegyes lakóövezetben. A fehérbőrű lakosság kétharmada nem szocializál a színesbőrűekkel.
Tízből négy brit nem szívesen lakna más bőrszínű emberek szomszédságában - írja a Guardian. A Mori intézet kutatása megrázó adatokkal szolgált. A felmérés adatai szerint a fehérek 41, a színesbőrűek 26 százaléka nem szívesen lakna vegyes lakosságú szomszédságban.

Elzárkózó idősek

Az idegenkedés leginkább az idős korosztályt jellemzi, csupán negyven százalékuk értett egyet az etnikailag sokszínű lakóövezetek gondolatával. A 16-34 éves korosztályban 64 százaléknak nincs ellenvetése a más etnikumú szomszédokkal szemben.

"Meglep ez a magas szám, interjúszituációban az emberek hajlamosak elhallgatni ilyen irányú érzelmeiket" - nyilatkozta a napilapnak Bobby Duffy, a Mori kutatója. Különösen aggasztó, hogy a faj és a bevándorlás kérdése a harmadik helyre került a megkérdezettek által problémásnak ítélt kérdések listáján. A britek 41 százaléka a közegészségügy, 33 százaléka az oktatás kérdéseit tartja a legfontosabbnak. A faji kérdést fontosnak tartók száma a tíz évvel ezelőtti 10 százalékról 29 százalékra nőtt.

Többnek látják

A Mori felmérése szerint a megkérdezettek túlbecsülik a faji kérdés jelentősségét. Erre utal az is, hogy míg valójában csak a brit lakosság 6 százaléka színesbőrű, a válaszadók 23 százalékra becsülték arányukat.

Az idegengyűlölet nem csak az együttlakás kérdésében mutatkozott meg. A megkérdezettek ötöde a bevándórlókat tette felelőssé a brit társadalom széteséséért, 17,5 százalékuk pedig az idegeneket okolta azért, hogy a jóléti állam "másodrendű polgárként" kezeli őket.

Húsz százaléknyian vélekedtek úgy, hogy a bevándorlóknak kevesebb jóléti támogatást kéne juttatni a bennszülött brit állampolgároknál.

Nem szocializálnak

A felmérés megerősíti a Mori tavaly, a faji egyenlőségi bizottság felkérésére készült kutatását. A tavalyi adatok szerint a fehér munkavállalók egyharmada egyáltalán nem beszélget színesbőrű kollégáival, kétharmaduk nem él velük társasági életet.