Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Izrael a rasszizmus elleni konferencia középpontjában

2001.08.31. 17:29
Tízezer tüntető felvonulása mellett kezdődött meg Dél-Afrikában az ENSZ rasszizmus elleni konferenciája. Az értekezleten - mely már eddig is számos heves vita forrása volt - várhatóan a közel-keleti válság és Izrael politikája, illetve a rabszolgaságért adandó kárpótlás lesz a leginkább vitatott téma.
Közös nyilatkozattal pozitív jelzést kell küldeni a világba a rasszizmus ellen küzdő embereknek - hangsúlyozta Kofi Annan ENSZ-főtitkár a rasszizmus, faji megkülönböztetés, idegengyűlölet és intolerancia elleni világértekezleten, amely pénteken nyílt meg a dél-afrikai Durbanben.

A szeptember 7-ig tartó értekezleten 14 államfő és 166 ország küldöttsége vesz részt. A konferencia célja olyan akcióterv kidolgozása, amely gyakorlati ajánlásokat tartalmaz arra, hogyan tudják a kormányok és a civil szervezetek a kezdődő új évszázadot megszabadítani a rasszizmustól.

Érzékeny témák: Izrael, rabszolgakárpótlás

Az afrikai országok azzal a javaslattal álltak korábban elő, hogy a volt rabszolgatartó államok kérjenek bocsánatot az afrikai országoktól. A nyugati országok azonban kitértek a követelés elől, hiszen az beláthatatlan jogi eljárásokat vonhatna maga után. Hasonlóan megosztja a résztvevőket a konferencia tervezett záródokumentumának Izrael politikáját érintő szakasza. Közös megegyezéssel annyit finomítottak a szövegen, hogy a cionizmust és Izrael palesztinokkal szembeni politikáját nem értékelik rasszizmusnak.

Az arab országok eredeti követelése az volt, hogy állapítsák meg: a cionizmus - a zsidóknak a bibliai hazába való visszatérését szorgalmazó mozgalom - egyenlő a fajüldözéssel, és Izrael fajgyűlölő hatalom, amely a palesztin területek megszállója.

Izrael mindössze alacsony szinten képviselteti magát, de már ez is eredménynek tekinthető: korábban mind a zsidó állam, mind szoros szövetségese, az Egyesült Államok bojkottal fenyegetőzött, ha a konferenciát az arab és muszlim országok arra használják fel, hogy rasszistának állítsák be Izraelt. Az Egyesült Államok szintén csak egy alacsony szintű küldöttséggel vesz részt.

Mbekire emlékeztek
A világ 166 országból érkezett mintegy hatezer résztvevő, köztük Fidel Castro kubai, Joseph Kabila kongói, és Jasszer Arafat palesztin elnök egyperces néma csenddel emlékezett a csütörtökön elhunyt dél-afrikai emberjogi harcosra, az Afrikai Nemzeti Kongresszus egykori vezetőjére, Govan Mbekire, aki az apartheid ideje alatt 23 évet töltött börtönben.

Annan: Izrael "érthetően érzékeny"

Kofi Annan beszédében utalt arra, hogy a holokauszt után a zsidóság érthetően érzékeny a rasszizmus vádjára, mindamellett "nem várhatjuk el a palesztin néptől, hogy emiatt szó nélkül eltűrje mindazt a rosszat - megszállást, gazdasági blokádot, igazságszolgáltatáson kívüli megtorlásokat -, ami vele történik. Lássuk be, hogy minden országnak van valamilyen problémája a rasszizmussal és a faji megkülönböztetéssel" - mondta az ENSZ-főtitkár.

Ezrek tüntettek "egy jobb világért"

A konferencia megnyitója alatt Durban belvárosában mintegy 10 ezer ember - köztük civil szervezetek tagjai, föld nélküli feketék, valamint a palesztin ügyet támogató dél-afrikai muzulmánok csapata - vonult fel táncolva, énekelve, "egy lehetséges jobb világot" követelve - írja az AFP. A konferenciaközpontot több ezer rendőr vigyázza.