Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Rasszista támadások Kelet-Németországban

2006.05.26. 13:50
Több kelet-németországi városban követtek el rasszista indíttatású támadásokat csütörtökön. Az áldozatok közül többen súlyosabb sérüléseket szenvedtek. A német evangélikus egyház vezetője szerint a probléma a kilátástalanság miatt van.

Rasszista támadásokat követtek el Berlinben, Wismarban és Weimarban külföldiek vagy külföldi gyökerekkel rendelkező németek ellen - vált ismertté pénteken rendőrségi közlések alapján.

A támadások áldozócsütörtökön történtek. Ekkor tartják Németországban az apák napját is, amely külön alkalmat ad az italozásra. Drezdában a rendőrség lerészegedett fiatalok ellen lépett fel. Szélsőjobboldaliak randalíroztak Lübeckben is.

Berlinben, Weimarban és Wismarban is

Berlinben a rendőrség 14 személyt állított elő, akik három helyszínen, a városi gyorsvasút és a földalatti egy-egy állomásán, illetve Prenzlauer Berg kerületben provokáltak külföldieket. A támadások négy török, egy libanoni és egy guineai ellen irányultak. A guineai és egy török férfi könnyebben megsérült, a libanoninak sikerült sértetlenül elmenekülnie a helyszínről.

Weimarban egy kubait és két mozambikit támadtak meg feltehetően szélsőjobboldali fiatalok. Rendőrségi jelentések szerint a 19 és 29 év közötti támadók egy belvárosi udvarban tartott privát ünnepségen ütöttek rajta. Az egyik mozambiki férfi súlyos agyi és koponyasérüléseket szenvedett, társai szintén megsérültek, őket zúzódásokkal és orrtöréssel szállították kórházba, életveszélyben egyikük sincs.

Wismarban egy bolhapiacon vertek meg egy indiait. A 20 és 24 év közötti támadók a szemtanúk szerint először "Sieg-Heil" felkiáltásokkal sértegették a kereskedőt, majd összeverték. Őt szintén kórházba szállították.

Az utóbbi hónapokban szinte sorozatosak a bevándorlókat érintő incidensek. Áprilisban egy etióp-német állampolgárt vertek meg a Berlin melletti Potsdamban, aki súlyos fejsérülésekkel került kórházba, Wiesmarban pedig egy togoi fiatalembert rugdostak meg az utcán.

Nem annyira barátok

A német illetékeseknek nem jönnek jól a külföldiek elleni támadásokról szóló hírek két héttel a labdarúgó-világbajnokság előtt. A nagy futballvetélkedőt "a világ barátoknál van vendégségben" mottóval rendezik. Az elmúlt hetekben viszont egyes politikusok és szervezetek is azt bizonygatták, hogy sötétbőrűeknek nem ajánlatos felkeresni Berlin, vagy a volt NDK bizonyos körzeteit.

Wolfgang Huber, a németországi evangélikus egyház vezetője pénteken a Berliner Zeitung hasábjain arról írt, hogy a jelenség nem csak Kelet-Németországra jellemző, de ott kiélezett a helyzet. Huber szerint a keleti tartományokból való elvándorlás tovább súlyosbítja a problémát. "A maradók között sokan vannak, akik csalódottan elfordulnak a társadalomtól, mert kevés esélyük van a tanulásra és az elhelyezkedésre. Mindez lázadó, ellenálló magatartásba torkollhat, az emberek a szélsőjobboldaliságnál köthetnek ki" - állapította meg Huber.

Az idegengyűlölet ellen harcoló Amadeu Antonio Alapítvány adatai szerint 1989, azaz a berlini fal "leomlása" óta legkevesebb 135 embert öltek meg fajgyűlölő indíttatásból Németországban.