Géza
-12 °C
-4 °C

Arafat: apartheid folyik Izraelben

2001.09.01. 16:57
Jasszer Arafat palesztin elnök a dél-afrikai Durbanban zajló rasszizmusellenes konferencián szombaton apartheidként ítélte el Izrael politikáját és úgy vélte: az elrettentés hiánya bátorítja a zsidó államot e politika folytatására.
Az izraeli megszállás az előrehaladott apartheid (faji megkülönböztetés) egy újabb formája - jelentette ki a palesztin vezető. Arafat szerint a törvény, a jog és az igazság logikája a bűnösök megbüntetését követeli, függetlenül kilétüktől és tisztségüktől. Úgy vélte, a durbani konferencia célja az, hogy alkalmat kínáljon az erkölcsös nemzetközi politikai magatartás meghatározására és a közvélemény felvilágosítására.

Arafat nem ismételte meg egyértelműen azon pénteki felhívását, hogy a konferencia álljon a palesztinok oldalára. A közel-keleti helyzettel kapcsolatos vita uralta a konferencia előkészületeit és pénteki megnyitását. Colin Powell amerikai külügyminiszter bojkottálja a konferenciát, bár Washington az utolsó pillanatban egy közepesen magas rangú delegációt küldött, hogy kísérletet tegyen a zárónyilatkozat Izrael-ellenes hangnemének tompítására - írta az AFP.

Nelson Mandela, volt dél-afrikai elnök "fertőzésnek" nevezte a rasszizmust, és világméretű gyógyulást kívánt az emberiségnek.

Videón rögzített beszédében, amelyet szombaton vetítettek le a rasszizmus, a faji megkülönböztetés, az idegengyűlölet, a politikai és vallási türelmetlenség elleni durbani világértekezlet résztvevőinek, kifejtette:

"A rasszizmus az elme és a lélek betegsége. Megfosztja emberi mivoltától azt, akit megtámad. A tragédia az, hogy a gyógymód csak kéznyújtásnyira van, mégsem ragadjuk meg azt. A rasszizmus legyőzésére átfogó, a részleteket is érintő kezelést kell alkalmaznunk" - mondta a Johannesburgban készített felvételen Mandela. (A 83 éves emberi jogi harcost prosztatarákkal kezelik, ezért nem tudott személyesen részt venni a konferencián.)

Mandela szólt arról, hogy az apartheid elleni több évtizedes küzdelem tapasztalatai alapján biztos abban, hogy a hosszú harcnak meglesz a remélt eredménye, ez esetben a faji megkülönböztetéstől szabad, új világ.

Ellentétben a jelenlegi dél-afrikai elnök, Thabo Mbeki pénteki nyitóbeszédével, amelyben a politikus a fehérek és feketék történelmi sérelmeiről beszélt, és közvetve vitába szállva a közel-keleti események értékelése kapcsán megosztott küldöttek érzelmeivel is, Mandela kiengesztelődésre, a nézeteltérések félretételére szólított fel. "Legyen ez a megfelelő alkalom arra, hogy az emberi méltóság érdekében megteremtsük a szolidaritás igazi szellemét" - zárta beszédét a Nobel-díjas afrikai politikus.

A konferencia bizottsági üléseit azonban továbbra is a tervezett záródokumentum Izrael-ellenes kitételei körüli vita uralta.

Az Arab Liga küldötteinek szombati találkozóján a szervezet egységes álláspontjának kialakítása állt az ülés középpontjában. Amr Musza egyiptomi küldött szerint az ominózus cikkelyekről lehetséges a megegyezés. "Izrael egyes tevékenységei, politikai célkitűzései rasszisták, és ezekről ugyanúgy szólni kell, mint a holokausztról vagy az antiszemitizmusról: a kettő elválaszthatatlan" - vélte azonban Musza.

A záródokumentum Izrael palesztin-politikáját, valamint a cionizmust mint "fajgyűlölő ideológiát" elítélő szövegtervezete miatt több állam, így például Kanada, az Egyesült Államok és természetesen Izrael nem képviseltette magát felsőszintű küldöttséggel a durbani világértekezleten.

Az arab országok küldöttségei a közel-keleti konfliktust tekintik a konferencia fő témájának. Az izraeli külügyminisztérium szóvivője azonban úgy vélte, hogy a világértekezlet nem a megfelelő fórum a probléma megvitatására, mivel annak a rasszizmusról, és nem politikai konfliktusokról kell véleményt alkotnia.

A palesztin tervezési és nemzetközi együttműködési miniszter, Nabíl Saat elmondta, hogy egyetértenek a cionizmust illető kitétel törlésével, de ragaszkodnak a "megszálló Izrael palesztinok elleni megkülönböztető intézkedéseinek" elítéléséhez.