Eleonóra
-1 °C
2 °C

Vádaskodás és ujjal mutogatás a rasszizmusellenes konferencián

2001.09.03. 19:22
Izrael és az Egyesült Államok kivonult a dél-afrikai Durbanben negyedik napja zajló rasszizmusellenes ENSZ-értekezletről. A feszültségek két fő oka továbbra is a közel-keleti helyzet megítélése, illetve a volt gyarmati országoknak az a követelése, hogy az egykori gyarmatosítók utódai fizessenek nekik kártérítést a rabszolgaság intézményéért.
Kivonult az ENSZ Durbanban rendezett fajüldözés elleni konferenciájáról az Egyesült Államok és Izrael küldöttsége, mivel az arab és az iszlám országok fajüldözőnek akarták minősíteni Izraelt. Colin Powell amerikai külügyminiszter sajnálkozását fejezte ki és hozzátette, hogy úgymond a gyűlölködés nyelvét használó nyilatkozatokra tekintettel nincs esély a konferencia sikerére. Az izraeli tárgyalóküldöttség vezetője az arab és az iszlám államokat azzal vádolta, hogy a tanácskozást eltérítették eredeti céljától és hogy politikai megfontolásokból antiszemita kijelentéseket tesznek. A dél-afrikai kormány a két küldöttség távozását szerencsétlennek és szükségtelennek minősítette. Ahogy mondták: a konferencia folytatódik és megpróbál egyértelmű programot kidolgozni a fajüldözéssel és az idegengyűlölettel szemben.

Izrael és az Egyesült Államok egy olyan határozat ellen küzd, amely rasszistaként bélyegezné meg a cionizmus ideológiáját és Izraelt. A határozat szövegének tervezete jelenlegi formájában úgy utal Izrael palesztinokkal kapcsolatos politikájára, mint "új apartheidre, emberiség elleni bűncselekményre". A Reuters értesülése szerint a norvég kompromisszumos javaslat is megemlítené a palesztinkérdést, de nem tartalmazná az Izraelt élesen elítélő megfogalmazást.

A rabszolgatartásért követelnek kártérítést a sértett afrikai országok
Az amerikai delegáció vezetője, Tom Lantos kaliforniai képviselő vasárnap azt mondta, hogy ha egy napon belül nem sikerül megoldani a problémát, az Egyesült Államok feláll az asztaltól. Az amerikaiak hozzáállását élesen kritizálta Thabo Mbeki dél-afrikai elnök, aki szerint a Nyugat nem veszi elég komolyan a konferenciát. Korábban egy civil szervezeteket tömörítő fórum, amely az ENSZ-konferenciával párhuzamosan zajlik, apartheidállamnak és rasszistának bélyegezte Izraelt a palesztinokkal szembeni politikája miatt.

A rabszolga-kereskedelmért és rabszolgatartásért kártérítést követelő afrikai országok a volt gyarmatosítók egységfrontjával találják szemben magukat. A volt afrikai gyarmattartó, Belgium, valamint Kenya és Brazília próbál békítőként és egyeztetőként fellépni az afrikai államok és a volt gyarmattartók között. Megosztottak az európai küldöttségek is, és a volt "áldozatok" részéről például Szenegál elfogadhatatlannak, sőt sértőnek tartaná a jóvátételt. Állítólag még hétfőre várható a norvég és a belga közvetítők jelentéstétele a közvetítő próbálkozások eredményéről. A konferencia szeptember 7-ig tart.