Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Rasszista botrány a brit rendőrségnél

2003.10.22. 11:49
Súlyosan rasszista nézeteket valló rendőrök is túljuthatnak a brit rendőrségi képzéseken - derült ki a BBC dokumentumfilmjéből. A rejtett kamerás felvételeken Hitlert dicsőítő, niggerező, Ku Klux Klán-os jelmezbe öltöző rendőrtisztek láthatóak. A belügyminisztériumot "megdöbbentették" a felvételek, azonnali intézkedésként hét rendőrt kirúgtak.
Hét brit rendőrt függesztettek fel állásából a BBC rendőrségi rasszizmust leleplező dokumentumfilmje kapcsán. A nagymanchesteri rendőrség (GMP) három és az észak-walesi egy munkatársát már a dokumentumfilm keddi levetítése előtt kirúgták, két további manchesteri és egy cheshire-i rendőrt a műsor után távolítottak el beosztásából - írja a BBC.

Niggerező rendőrök

A brit közszolgálati adó rejtett kamerákkal készített filmjében a rendőri vezetők legnagyobb megdöbbenésére "niggerező, pakizó" beosztottjaikat láthatták. Az egyik felvételen egy rendőrtiszt Ku Klux Klán-os fejfedőt vett magára.

A film egyik szereplője, az észak-walesi Rob Pulling azzal dicsekedett, hogy "ha megúszhatná, megölne egy ázsiait". A rasszista rendőr szerint Hitler "elképzelései helyesek voltak" csak a megvalósításuk során hibázott.

Szűrik a rasszistákat

"Megdöbbentett [a lebukott rendőrök] mélyen gyökerező rasszizmusa, megrázott, hogy ilyen hülye és éretlen emberek kerülnek ki a képzési programjainkból" - nyilatkozta a BBC-nek Hazel Blears belügyi államtitkár. Mint mondta, idén májusban megreformálták a kiképzést.

A változások egyike, hogy a képzésben résztvevők hét tesztet is kitöltenek a faji kérdésekkel kapcsolatos érzéseik felmérésére. Csak ezeken a teszteken a jelentkezők 4,5 százaléka bukott meg - mondta el Blears. A kiképzők még a folyosói megjegyzésekre is odafigyelnek - tette hozzá a BBC-nek nyilatkozva.

Bátorítanák a nácik elleni fellépést

A botrányban leginkább érintett GMP helyettes vezetője, Alan Green is mély megdöbbenésének adott hangot. "Komolyan figyelnünk kell arra, hogy munkatársaink szembeszálljanak a rasszista nézetekkel és jelentsék, ha ilyen megnyilvánulásokat tapasztalnak" - mondta.

A BBC dokumentumfilmjét Mark Daly, a közszolgálati adó 28 éves riportere készítette. Daly kiképzőtisztként vett részt a rendőrség cheshire-i kiképzőközpontjának munkájában, felvételeit rejtett kamerákkal készítette.