Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Ellenzékbe szorulnak a szerb radikálisok

2004.09.26. 14:56
Megállapodást kötött a két rivális nagypárt vezetője Szerbiában, így a radikális SRS párt óhatatlanul kisebbségbe szorul. Újvidéken az önkormányzati választások első fordulóján Maja Gojkovics, a radikálisok embere szerezte a legtöbb szavazatot, a nagykoalíció miatt azonban elesik a polgármesterré válás lehetőségétől. A Kostunica és Borisz Tadics vezette két demokratikus párt a rendszerváltás kezdete óta rivalizál egymással, most koalícióra készülnek.
Ellenzékbe szorulnak a szerb radikálisok a szerbiai önkormányzatokban, miután a demokrata tömb két nagy rivális pártjának elnöke elvi megállapodást kötött a helyi szintű együttműködésről.

Borisz Tadics köztársasági elnök, a Demokrata Párt (DS) elnöke és Vojiszlav Kostunica kormányfő, a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) elnöke szombat este elvi megállapodásra jutott arról, hogy a két párt koalícióra lép egymással az önkormányzatokban. A jövő hét végén tartandó polgármesteri és önkormányzati elnöki választás második fordulójában kizárólag demokrata jelölteket támogatnak.

A demokrata tömb két legnagyobb, s a rendszerváltás óta folyamatosan rivalizáló pártjának megállapodása után a Szerbiai Radikális Párt (SRS) óhatatlanul ellenzékbe szorul az önkormányzatokban.

Nem lesz nacionalista vezetés Újvidéken

Az SRS korábban a Kostunica-féle DSS felé kacsingatott, koalíciót is ajánlott neki. Csaknem egy hétig fennállt az a lehetőség, hogy a szélsőségesen nacionalista SRS és mérsékelt nacionalistának elkönyvelt DSS lepaktál egymással. Koalíciójuk révén a feltételezett háborús bűnös, Vojiszlav Seselj vezette radikálisok számos szerbiai városban, így Újvidéken is hatalomra kerültek volna.

A DS és a DSS megállapodása után valószínű, hogy az első fordulóban legtöbb szavazatot szerzett radikális Maja Gojkovics mégsem lesz a vajdasági székváros polgármestere.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!