Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Milosevics, az albánok védelmezője

2002.07.29. 22:05
Szemben csütörtöki vallomásával, pénteken egykori főnöke kérdéseire válaszolva Milosevicset már a koszovói albán lakosság védelmezőjeként ábrázolta vallomásában Rade Markovics, egykori szerb főtitkosrendőr. Az ügyészség csütörtökön még joggal hihette, hogy koronatanúra bukkant, azonban kiderült, csak egy újabb milosevicsi trükk áldozata lett.
Nem Milosevics a felelős a Koszovó területén elkövetett háborús bűnökért - jelentette ki pénteki tanúvallomásában Rade Markovics, a szerb titkosrendőrség egykori főnöke. Markovics pénteken egykori feljebbvalója, Milosevics kérdéseire válaszolva változtatta meg előző napi vallomását. Csütörtökön a vád kérdéseire felelve még állította: Milosevics volt a koszovói hadműveletek közvetlen irányítója, napi tájékoztatást kapott a rendőrség és a katonaság albánok elleni akcióiról.

Jogszerűen járt el

Ebből az állításából a vád egyértelműen Milosevics közvetlen felelősségére következtetett a népírtásokkal kapcsolatban. Markovics azonban a pénteki tárgyalási napon kijelentette, hogy Milosevics nemhogy a népirtásokra nem adott parancsot, de még védeni is próbálta a koszovói - albán és szerb - civil lakosságot. "Milosevics jogszerűen járt el" - jelentette ki vallomásában Markovics.

Védte az albánokat

"Még külön parancsot is kiadott megakadályozandó az albánok házainak felgyújtását és kifosztását" - mondta el Markovics, aki megerősítette, hogy a nemzetközi jogot megsértő katonák és rendőrök százai ellen folytattak le büntető eljárásokat Jugoszláviában. "Feladatunk a polgári lakosság életének védelme volt Koszovóban" - mondta, hozzátéve, hogy az albánok nem a szerb katonai akciók, hanem a NATO bombázása elől menekültek el Koszovóból.

Markovics a pénteki tárgyalási napon megvádolta az ügyészséget, hogy szavait kiforgatva próbált bizonyítékot szerezni az egykori jugoszláv elnök ellen.

Ördögi színjáték
Markovicsról sejteni lehetett, hogy a titkosrendőrség főnökeként Milosevics hűséges katonája volt, ezt pénteki vallomásával most bizonyította is. Két vallomásának összevetéséből viszonylag összetett kép alakulhat ki: Milosevics, Jugoszlávia mindenható vezetője, aki bábuként odahelyezet belügyminisztere feje felett irányította a koszovói civil lakosság megmentésére indított akciót, tehetetlenül nézte, ahogy katonái félreértelmezve a helyzetet házakat gyújtanak fel és fosztanak ki.
A nemzetközi jogot megsértő katonái ellen még bírósági eljárásokat is kezdeményezett, bár ezek az eljárások valószínűleg titkosan zajlottak le. Nemhogy sok száz, de egyetlenegy albánok elleni atrocitásokért elítélt koszovói "rendfenntartóról" sem érkeztek sajtójelentések.
akiraly

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?