Ágnes
-5 °C
2 °C

Nem harcászati hasadóanyagot fogtak a bolgár határon

2006.07.21. 20:42
A hét közepén feltartóztattak a bolgár-román határon egy kamiont, amiben Iránnak szánt szállítmány volt. A teherautó sofőrfülkéjében a normális sugárzási szint kétszázszorosát mérték. Kiderült: a kamion nem hadi vagy ipari hasadóanyagot, csupán céziumot és berilliumot tartalmazó, amerikai gyártmányú eszközt szállított. A műszert gyártó vállalat azonban tagadja, hogy Teheránnal kereskedne.

Amerikai gyártású az a radioaktív elemeket tartalmazó műszer, amelyet egy Iránba tartó kamion rakományaként foglaltak le a bolgár hatóságok, jelentette be pénteken a bolgár nukleáris felügyelet. Az építkezéseknél használt eszközt az iráni közlekedési minisztérium rendelte meg.

A radioaktív elemeket szállító, török rendszámú, brit cég által bérelt teherautót szerdán tartóztatták fel a bolgár-román határon, mivel nem rendelkezett a szükséges szállítási engedéllyel. A teherautó sofőrfülkéjében mért radioaktivitás szintje a normális 200-szorosa volt. és a bolgár hatóságok szerdai közlése szerint a rakomány radioaktív tartalma "alkalmas ipari célokra való felhasználásra".

A bemutatott dokumentumok szerint a radioaktív céziumot és berilliumot tartalmazó eszközt a Humboldt Scientific Inc. amerikai cég gyártotta. Az amerikai vállalat azonban cáfolta, hogy Teheránnal kereskedne. Ezt az amerikai kormányzat az Iránnal szembeni kereskedelmi bojkott keretében tiltja.

A nyugati országok gyanúja szerint Teherán atomfegyver előállítására készül egy polgári célú nukleáris program leple alatt. A vádakat Irán tagadja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!