Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem harcászati hasadóanyagot fogtak a bolgár határon

2006.07.21. 20:42
A hét közepén feltartóztattak a bolgár-román határon egy kamiont, amiben Iránnak szánt szállítmány volt. A teherautó sofőrfülkéjében a normális sugárzási szint kétszázszorosát mérték. Kiderült: a kamion nem hadi vagy ipari hasadóanyagot, csupán céziumot és berilliumot tartalmazó, amerikai gyártmányú eszközt szállított. A műszert gyártó vállalat azonban tagadja, hogy Teheránnal kereskedne.

Amerikai gyártású az a radioaktív elemeket tartalmazó műszer, amelyet egy Iránba tartó kamion rakományaként foglaltak le a bolgár hatóságok, jelentette be pénteken a bolgár nukleáris felügyelet. Az építkezéseknél használt eszközt az iráni közlekedési minisztérium rendelte meg.

A radioaktív elemeket szállító, török rendszámú, brit cég által bérelt teherautót szerdán tartóztatták fel a bolgár-román határon, mivel nem rendelkezett a szükséges szállítási engedéllyel. A teherautó sofőrfülkéjében mért radioaktivitás szintje a normális 200-szorosa volt. és a bolgár hatóságok szerdai közlése szerint a rakomány radioaktív tartalma "alkalmas ipari célokra való felhasználásra".

A bemutatott dokumentumok szerint a radioaktív céziumot és berilliumot tartalmazó eszközt a Humboldt Scientific Inc. amerikai cég gyártotta. Az amerikai vállalat azonban cáfolta, hogy Teheránnal kereskedne. Ezt az amerikai kormányzat az Iránnal szembeni kereskedelmi bojkott keretében tiltja.

A nyugati országok gyanúja szerint Teherán atomfegyver előállítására készül egy polgári célú nukleáris program leple alatt. A vádakat Irán tagadja.