Konrád
8 °C
26 °C

Radioaktív kísérletek ausztrál katonákon?

2001.05.11. 16:00
Az ausztrál kormány pénteken kijelentette, megvizsgálja azokat a vádakat, miszerint katonáit tudatosan radioaktív sugárzásnak tették ki a hidegháború kezdetén. Brit katonák hasonló ügyben indított perei már 1998-ban kudarccal végződtek.

Az ausztrál kormány kész kivizsgálni azokat a vádakat, miszerint ausztrál fiatal katonákat tudatosan kísérleti alanyoknak használt a brit hadsereg a radioaktivitás hatásainak vizsgálatakor. A skót Dundee Egyetem archívumából származó iratok azt mutatják, hogy a brit hadsereg utasítására 24 ausztrál katona különböző védőruhákat tesztelt a radioaktív sugárzással telített atomrobbantási területeken. A besorozott katonákat néhány órával, illetve néhány nappal az atomrobbantások után arra kértek, hogy különböző ruhákat viselve sétáljanak a fertőzött területeken.

A brit kormány tagadja a vádakat

Az új dokumentumok ellentmondanak a brit kormány korábbi állításainak, melynek álláspontja szerint egyetlen embert sem használtak atomkísérletezésre. Nagy-Britannia a nyugat-ausztráliai Monte Bello szigetén és a dél-ausztráliai Maralinga sivatagban végzett atomrobbantásos kísérleteket az ötvenes évek végén, hatvanas évek elején.

A canberrai kormány összeállítja a teszteken résztvevők listáját, azért hogy a rákos megbetegedések gyakoriságát tanulmányozza. Az atomrobbantások területén szolgálatot teljesítő 30 ausztrál katona egy ügyvéd segítségével próbál valamiféle kártérítéshez jutni a brit kormánytól. Sikerüket megkérdőjelezi a két próbaper sikertelensége, amit brit veteránok indítottak el kormányuk ellen.

A brit katonák sorozatos robbantások tanúi voltak

Az atomkorszak kezdetén fiatal, 19-20 éves katonákat vezényeltek az egzotikus Karácsony-szigetekre, ahol a brit hadsereg atombombával kísérletezett. A katonák gyakran 30 mérföldnyire voltak a robbantás színhelyétől, és védekezésképpen csupán hosszú nadrágot hordtak a rövid helyett. A katonák még azt a tanácsot kapták, hogy a robbantás pillanatában fordítsanak hátat, illetve takarják el szemüket.

A sugárzás átvilágított a katona kezén

Az egyik túlélő, Ken McGinley, szerint felettesei azt parancsolták neki a robbantás előtt, hogy öklével takarja el behunyt szemét. A parancs ellenére a három megatonnás bomba robbanásának pillanatában a katona kinyitotta a szemét, és mint egy röntgenfelvételen, a sugárzás átvilágított kezén, és kirajzolódtak csontjai. A robbantás annyira erős volt, hogy a katonát a földre terítette.

1957 és 1962 között a brit hadsereg 31 bombát robbantott a Karácsony-szigeteken 12 ezer katona és 1000 civil részvételével. A szemtanúk között napokkal a robbantás után általános volt a hajhullás és az ételmérgezés. Az évek múlásával kiderült: sokan sterilek maradtak vagy nyomorék gyermekük született, szervezetük legyengült, több ezren pedig rákban haltak meg. A brit kormány ellen indított próbaperek 1998-ban sikertelenül végződtek, az európai emberi jogi bíróságon sem sikerült az ítélet ellen fellebbezni.