Alfréd
-3 °C
3 °C

Amerikaiak akadályozták meg Karadzsics önkéntes feladását?

2005.06.22. 12:29
Kétszer is önként feladta volna magát Radovan Karadzsics, állítja a bszniai háború főbűnösének ügyvédje. Az olasz ügyvéd szerint az ajánlatot az amerikaiak utasították el.

Önként fel akarta adni magát a Nemzetközi Törvényszéknek Radovan Karadzsics, írja a Vecsernye Novoszti belgrádi bulvárlap, állítja a vádlott volt ügyvédje. Az olasz Giovanni Di Stefano szerint a srebrenicai népirtással vádolt volt boszniai szerb elnök csak azért nincs most Hágában, mert Washington nem fogadta el az általa támasztott, teljesen elfogadható feltételeket.

Simán elutasították

Di Stefano ügyvéd állítása szerint a volt boszniai szerb elnök 1998-ban, majd még egyszer 1999-ben is rajta keresztül tájékoztatta Madeleine Albright akkori amerikai külügyminisztert, hogy feladja magát Hágának, amennyiben elfogadják öt feltételét.

Di Stefano szerint Karadzsics teljesen elfogadható dolgokat kért, de Albright mindezt "simán elutasította", és tulajdonképpen az amerikai kormányzat a felelős azért, hogy a vádlott még mindig szabadlábon van, írja a Vecsernye Novoszti.

Felkészületlenek voltak

Az ügyvéd szerint Karadzsics azt kérte, hogy senki se fényképezhesse őt megbilincselve, azonnali és közvetlen járattal akart Hágába menni, elvárta volna, hogy méltósággal és tisztelettel bánjanak vele. A volt elnök negyedik és ötödik feltétele az volt, hogy szerb ügyvéd védje Hágában és házi őrizetben tartsák fogva.

Di Stefano közölte, hogy ő személyesen írta le az említett öt feltételt, és személyesen adta át Madeleine Albrightnak. Szerinte az amerikai kormányzat azért utasította el a feltételeket, mert akkoriban még nem állt érdekében, hogy Karadzsics a törvényszék elé álljon, és Washingtonban nem készültek fel a perre. Az ügyvéd csak azt az egyet sajnálja, hogy akkoriban nem adta át a követeléseket a hágai törvényszék főügyészének.