Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Házkutatás Karadzic fiánál

2005.05.26. 13:25
Huszonnégy óra leforgása alatt másodszor tartottak házkutatást a NATO-katonák Radovan Karadzic, a boszniai szerbek egykori parancsnokának rokaonainál. Csütörtökön fia otthonában, előző nap pedig feleségénél próbáltak információkat gyűjteni a háborús bűnökkel vádolt volt vezető tartózkodási helyéről.

A NATO katonái házkutatást tartottak csütörtök délelőtt Pale városában Sasa Karadzicnak, a háborús bűnökkel gyanúsított Radovan Karadzic fiának otthonában és kikérdezték az ott tartózkodó családtagokat. A Szarajevótól 16 kilométernyire keletre fekvő házat ötven, állig felfegyverzett amerikai katona szállta meg.

Derek Chappel NATO-szóvivő megerősítette, hogy ismét Paléban kutatnak, mivel információik szerint a Sasa Karadzic házában lakók háborús bűnökkel gyanúsított személyeket támogatnak. A szóvivő közölte azt is, hogy a razzia célja ezúttal sem Radovan Karadzic kézre kerítése, hiszen ha ismernék a körözött személy búvóhelyét, akkor más típusú akciót hajtanának végre.

Huszonnégy óra leforgása alatt immár második alkalommal tartottak razziát NATO-katonák Karadzic hozzátartozóinak otthonában.

A családtagokat faggatták

Szerda délelőtt a boszniai szerbek volt elnökének felesége, a Ljiljana Karadzic által lakott házat kutatták át, és az ott tartózkodó családtagoktól megpróbáltak információkat szerezni Radovan Karadzic hollétéről, mozgásáról és az őt támogatók hálózatáról.

Időről-időre átkutatják Karadzic házát

A NATO, illetve az Európai Unió katonái időről időre átkutatják Karadzic házát, illetve fiának és lányának otthonát, valamint kikérdezik hozzátartozóit is. A hágai Nemzetközi Törvényszék által népirtással, emberiesség elleni és háborús bűnökkel gyanúsított Karadzicot, csakúgy mint Ratko Mladicot, a boszniai szerbek volt katonai parancsnokát már lassan tíz éve hiába próbálják elfogni a NATO, illetve az Európai Unió katonái.

Úgy hírlik, hogy Karadzic Bosznia keleti részében és a szomszédos Montenegróban rejtőzik, Mladicot pedig állítólag a szerb hadsereg bujtatja. Mind a NATO, mind az Európai Unió számára felettébb kínos, hogy még mindig nem sikerült kézre keríteni a Hága által leginkább keresett két háborús bűnöst. Karadzic elfogásának sikertelensége akadályozza azt is, hogy Bosznia hivatalos kapcsolatot létesítsen az unióval és az észak-atlanti szövetséggel.