Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Levadászná az iráni elnököt egy izraeli miniszter

2008.09.09. 16:42
Rafi Eitan izraeli miniszter szerint el lehetne rabolni, és nemzetközi bíróság elé kellene állítani az iráni államfőt. A Moszad volt ügynöke azzal érvelt a Der Spiegel című német lapnak, hogy Mahmud Ahmadinezsád népirtással fenyegetőzik, így számolnia kell annak következményeivel is, így egyszer csak a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság előtt találja magát.

„A náci háborús bűnösök levadászása már véget ért, de ez nem jelenti azt, hogy hasonló célú akciókról is csak múlt időben lehet beszélni” – fogalmazott a Der Spiegelnek adott interjújában Rafi Eitan, a nyugdíjügyek izraeli minisztere, aki 1960-ban a Moszad ügynökeként részt vett Adolf Eichmann elfogásában és Izraelbe vitelében, ahol a deportálásokat vezető náci háborús bűnöst bíróság elé állították.

A német lapnak adott interjúban Rafi Eitan azt mondta, előfordulhat, hogy egy olyan vezető, mint Mahmud Ahmadinezsád iráni elnök egyszer csak a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság előtt találja magát. Aki népirtással fenyegetőzik, annak számolnia kell azzal a következménnyel, hogy elfogják, és felelnie kell bűneiért, mondta el magánvéleményét a most 81 éves izraeli miniszter.

Mahmud Ahmadinezsád iráni elnök nem titkolt álláspontja, hogy el kell törölni Izraelt a térképről. A 2005 nyara óta hatalmon lévő iráni elnök rendszeresen nemzetközi botrányt kavar kijelentéseivel, amivel Izrael-ellenessége mellett atomprogramját próbálja védeni.

Arról már korábban is szó volt, hogy Izrael népirtás kísérlete miatt esetleg bepereli az iráni elnököt. Jeruzsálemi külügyi források azt közölték, hogy az izraeliekben félelmet kelt a feltevés, hogy az atomfegyvert gyártó Irán meg akarja semmisíteni az országot. Hivatalosan azonban még nem közölték, hogy a per valóban el is indult volna.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!