Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Kurtítások a Királyi Légierőnél

2000.09.04. 14:19
Egy kiszivárgott jelentés szerint 1,5 milliárd fontos leépítés szükséges az angol légierőnél a katonai büdzsé szűkössége miatt. Ez az intézkedés a négy alapvetően meghatározó harci repülőgép-típus elvesztését jelentené.

A Harriertől meg kell válni
Az Angol Királyi Légierő olyannyira szűkében van a pénznek, hogy 10 év alatt 1,5 milliárd fontot kell megtakarítania. A Tornado vadászbombázó, a Harrier és Jaguar bombázók, valamint a Sea Harrier eltávolítása szükséges, hogy a légi haderőnem költségvetési keretei között maradhasson - áll a jelentésben.

A hadügyminisztérium megerősítette a dokumentum hitelességét, de azt állítja, hogy a védelmi költségvetés bővülése miatt már nem aktuális. Kritikusok szerint a hadügyi kiadások 0,1 százalékos növelése nem elegendő a tervezett lefaragások ellentételezésére. Szakértők szerint a fenti géptípusok kivonása az arzenálból súlyos, csaknem betöltethetetlen űrt hagyna maga mögött, és rendkívül meggyengítené a légierőt.

Dr. Lewis Moonie, védelmi miniszter
Lewis Moonie védelmi miniszter szerint a jelentés már nem képezi megfontolás tárgyát. A miniszter a BBC 4-es rádióállomásának egyik műsorában kifejtette, hogy a dokumentum egyike azoknak a pusztán elméleti tanulmányoknak, amelyek a költségvetési előrejelzések napvilágra kerülése előtt készültek. Időről időre felbukkannak hasonló tervek, melyek a védelmi programok naprakészségét hivatottak elősegíteni a folyton változó világban. Ez csak egy elméleti javaslat volt, a tervezetet nem fogadtuk el. - tette hozzá. Moonie elmondta, hogy légierőnek elegendő pénz áll rendelkezésére a stratégiai védelmi tervben foglalt feltételek maradéktalan teljesítéséhez.