Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kurtítások a Királyi Légierőnél

2000.09.04. 14:19
Egy kiszivárgott jelentés szerint 1,5 milliárd fontos leépítés szükséges az angol légierőnél a katonai büdzsé szűkössége miatt. Ez az intézkedés a négy alapvetően meghatározó harci repülőgép-típus elvesztését jelentené.

A Harriertől meg kell válni
Az Angol Királyi Légierő olyannyira szűkében van a pénznek, hogy 10 év alatt 1,5 milliárd fontot kell megtakarítania. A Tornado vadászbombázó, a Harrier és Jaguar bombázók, valamint a Sea Harrier eltávolítása szükséges, hogy a légi haderőnem költségvetési keretei között maradhasson - áll a jelentésben.

A hadügyminisztérium megerősítette a dokumentum hitelességét, de azt állítja, hogy a védelmi költségvetés bővülése miatt már nem aktuális. Kritikusok szerint a hadügyi kiadások 0,1 százalékos növelése nem elegendő a tervezett lefaragások ellentételezésére. Szakértők szerint a fenti géptípusok kivonása az arzenálból súlyos, csaknem betöltethetetlen űrt hagyna maga mögött, és rendkívül meggyengítené a légierőt.

Dr. Lewis Moonie, védelmi miniszter
Lewis Moonie védelmi miniszter szerint a jelentés már nem képezi megfontolás tárgyát. A miniszter a BBC 4-es rádióállomásának egyik műsorában kifejtette, hogy a dokumentum egyike azoknak a pusztán elméleti tanulmányoknak, amelyek a költségvetési előrejelzések napvilágra kerülése előtt készültek. Időről időre felbukkannak hasonló tervek, melyek a védelmi programok naprakészségét hivatottak elősegíteni a folyton változó világban. Ez csak egy elméleti javaslat volt, a tervezetet nem fogadtuk el. - tette hozzá. Moonie elmondta, hogy légierőnek elegendő pénz áll rendelkezésére a stratégiai védelmi tervben foglalt feltételek maradéktalan teljesítéséhez.