Elakadt a brit légierő iraki felvonulása

2003.02.26. 11:57
A Perzsa-öböl térségének muzulmán országai nem járulnak hozzá a brit légierő átrepülési kérelmeihez. Így bár az amerikaiak legkitartóbb szövetségese száz repülőt küldött volna, eddig csak hat érkezett meg Kuvaitba. Blair helyzetét nehezíti, hogy saját pártja lázad iraki politikája ellen. A kormány azonban még így is megkaphatja a parlament hozzájárulását, az ellenzéki konzervatívok támogatják az amerikai-brit elképzeléseket.
Gyakorlatilag elakadt a brit királyi légierő áttelepítése a Perzsa-öböl térségébe. Eddig csak a kivezényelt kontingens töredéke érte el úti célját. Az utóbbi évtizedek legnagyobb mozgósítása keretében a kormány száz repülőt, köztük 75 harci gépet küldött a térségbe, de szerdáig a BBC értesülése szerint mindössze hat érkezett meg Kuvaitba, mert az útba eső muzulmán országok közül sok nem engedi át légterén a brit légierőt.

Harmincöt gép fel sem szállt

A kivezényelt kontingensből 35 gép még el sem hagyta nagy-britanniai támaszpontját, néhány Cipruson, néhány Törökországban vesztegel. Geoff Hoon brit védelmi miniszter, aki a hét elején térségbeli körutat tett, még azt mondta, hogy a brit haderő lényegében készen áll a bevetésre. Nagy-Britannia csaknem 40 ezer fős expedíciós haderővel vesz részt az Irak elleni katonai felvonulásban.

Lázadás a Munkáspártban

A telepítési gondokat súlyosbítja a hazai politikai hátország támogatásának kérdésessége. Szerda délelőtt, fél nappal a kormány háborús terveiről összehívott alsóházi vitanap előtt már látszott, hogy a munkáspárti kabinet hatéves eddigi történetének legnagyobb lázadása előtt állt: a 410 kormánypárti képviselőből 82 jelezte, hogy a kormány ellen fog szavazni este az Irak elleni háború ügyében.

Az alsóház harmadik legnagyobb frakcióját adó ellenzéki liberális demokratákkal együtt 120 körüli lehet azon képviselők száma a 659 fős alsóházban, akik végül elutasítják a részvételt bármely katonai akcióban.

A kormány győzelme ennek ellenére biztosított, hiszen az ellenzéki konzervatívok kiálltak Blair politikája mellett.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla