Ágnes
-5 °C
2 °C

A Vörös Hadsereg Frakció meg akarta ölni Franz-Josef Strausst

2008.09.23. 12:20
A Vörös Hadsereg Frakció (Rote Armee Fraktion - RAF) szélsőbaloldali német terrorista csoport 1977-ben meg akarta ölni Franz-Josef Strausst, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökét, a kor egyik vezető konzervatív politikusát.

Erről az éppen 20 éve elhunyt Strauss lánya, Monika nyilatkozott a Bild című népszerű német lapnak.

A kedden megjelent beszámoló szerint a RAF egyik tagja, Verena Becker lakást bérelt otthonuk közelében, München egyik toronyházában, hogy előkészítsék a merényletet. Innen távcsővel figyelték a politikus lakását. Monika szerint megtalálták azokat a terveket, amelyek szerint fel akarták robbantani őket egy miniatűr repülőre szerelt pokolgéppel.

E leleplezések két nappal az előtt láttak napvilágot, hogy bemutatják Németországban a RAF-ról készült új filmet. A Baader-Meinhof komplexus, amely a terrorszervezet két vezetőjének, Andreas Baadernek és Ulrike Meinhofnak a nevére utal, 20 millió eurós költségvetéssel minden idők legdrágább német filmje. Németország ezt az alkotást nevezte be a legjobb külföldi film Oscar-díjáért folyó versenybe.

Franz-Josef Strauss, "a Bajor Oroszlán" a 20. század második felében a német politika egyik központi figurája volt. Erősen konzervatív politikusként, a nyugatnémet újrafelfegyverkezés híveként, "az erkölcsileg korrumpálódott német állam" ellen harcoló RAF fő ellenségének számított.

Strauss több tárcát is betöltött a nyugatnémet szövetségi kormányban, 1956 és 1962 között a védelmi miniszterit. Társalapítója volt a bajor Keresztényszociális Uniónak, 1988-ban bekövetkezett halálakor elnöke. 1978 és 1988 között bajor tartományi miniszterelnök volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!