Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Vörös Hadsereg Frakció meg akarta ölni Franz-Josef Strausst

2008.09.23. 12:20
A Vörös Hadsereg Frakció (Rote Armee Fraktion - RAF) szélsőbaloldali német terrorista csoport 1977-ben meg akarta ölni Franz-Josef Strausst, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökét, a kor egyik vezető konzervatív politikusát.

Erről az éppen 20 éve elhunyt Strauss lánya, Monika nyilatkozott a Bild című népszerű német lapnak.

A kedden megjelent beszámoló szerint a RAF egyik tagja, Verena Becker lakást bérelt otthonuk közelében, München egyik toronyházában, hogy előkészítsék a merényletet. Innen távcsővel figyelték a politikus lakását. Monika szerint megtalálták azokat a terveket, amelyek szerint fel akarták robbantani őket egy miniatűr repülőre szerelt pokolgéppel.

E leleplezések két nappal az előtt láttak napvilágot, hogy bemutatják Németországban a RAF-ról készült új filmet. A Baader-Meinhof komplexus, amely a terrorszervezet két vezetőjének, Andreas Baadernek és Ulrike Meinhofnak a nevére utal, 20 millió eurós költségvetéssel minden idők legdrágább német filmje. Németország ezt az alkotást nevezte be a legjobb külföldi film Oscar-díjáért folyó versenybe.

Franz-Josef Strauss, "a Bajor Oroszlán" a 20. század második felében a német politika egyik központi figurája volt. Erősen konzervatív politikusként, a nyugatnémet újrafelfegyverkezés híveként, "az erkölcsileg korrumpálódott német állam" ellen harcoló RAF fő ellenségének számított.

Strauss több tárcát is betöltött a nyugatnémet szövetségi kormányban, 1956 és 1962 között a védelmi miniszterit. Társalapítója volt a bajor Keresztényszociális Uniónak, 1988-ban bekövetkezett halálakor elnöke. 1978 és 1988 között bajor tartományi miniszterelnök volt.