Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Kormánybuktató vereséget szenvedett a francia jobboldal

2004.03.30. 10:56
Megalázó vereséget szenvedett a hétvégi helyhatósági választásokon a francia jobboldal. A kormánypárt tizenkét megyében vesztette el a hatalmat - a kudarc után Raffarin miniszterelnök lemondott. Chirac elnök azonban bízik a néápszerűtlen kormányfőben.
Lemondott posztjáról a francia miniszterelnök. Jean-Pierre Raffarin pártja súlyos helyhatósági választási veresége után nyújtotta be lemondását vasárnap - döntése azonban enm befolyásolja a francia politikai életet, mivel Jacques Chirc ismét őt nevezte ki kormányfőnek - jelentette a BBC.

Átalakíthatja kormányát

Raffarin lemondása és újbóli kinevezése azonban a kormány átalakításához vezethet, tekintve, hogy a kormányfővel együtt teljes kormánya is lemondott a hétvégén. A BBC tudósítója szerint újbóli kinevezése ellenére a népszerűtlen társadalmi reformok végrehajtásával megbízott Raffarin még az évvége előtt távozhat posztjáról.

A népszerűtlen nyugdíjbiztosítási és egészségügyi intézkedéscsomag hatásai először a helyhatósági választásokon érződtek. A szocialisták már a két héttel ezelőtti első fordulót is megnyerték, a második fordulóban elsöprő sikert arattak. A huszonegy franciaországi megye közül csak egyben tudta megőrizni többségét a jobboldal.

A szocialisták választási sikerét az elemzők egyértelműen a tiltakozó-szavazatoknak tudják be - írja a BBC. A szocialisták tizenkét megyében vették át a hatalmat a jobboldaltól.