Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Felmenthetik a kikeresztelkedett afgánt

2006.03.22. 16:37
Az afgán bíróság beszámíthatatlanság miatt felmentheti a kikeresztelkedése miatt vád alá helyezett férfit, aki így megúszhatja a halálbüntetést. Elképzelhető, hogy a kormány csak ürügyet keres a felmentésre, mert az ügy túlságosan nagy nemzetközi visszhangot kapott.

Mentális alkalmatlansága miatt elkerülheti a bírósági tárgyalást, az a 41 éves afgán férfi, akit azzal vádolnak, hogy kikeresztelkedésével megsértette az iszlám törvényeit, jelentette be szerdán az államügyész. A tárgyalás a múlt héten kezdődött, Rahman vallomásában elismerte, hogy 16 évvel ezelőtt hagyta el muzulmán hitét. Ha a bíróság bűnösnek találja, halálos ítéletet szabhatnak ki rá.

Sarinwal Zamari államügyész elmondta, hogy Rahman mentális egészségével kapcsoltban kétségek merültek fel, számolt be az AP. „Úgy gondoljuk, hogy őrült, de legalábbis nem normális ember. Nem is beszél úgy, mintha normális lenne” – fogalmazott Zamari.

A pszichológus dönt

Moajuddin Baluh, Hamid Karzai elnök vallási tanácsadója elmondta, hogy Rahmant pszichológiai vizsgálatnak vetik alá. „Rahmant szakembernek kell látnia. Ha valóban mentális problémákkal küzd, az iszlám szerint nem lehet megbüntetni. Ebben az esetben meg kell neki bocsátani, és ejteni az ellene felhozott vádat” – mondta Baluh.

A nyilatkozatból nem derült ki egyértelműen, hogy előbb lefolytatják a tárgyalást, és ezután következik-e az orvosi vizsgálat, vagy azonnal pszichológushoz fordulnak, akinek a véleménye dönt majd arról, hogy marad-e az ügy a bíróság előtt. Az AP hírügynökség munkatársát a hatóságok nem engedték Rahmannal találkozni, az is kétséges, hogy van-e egyáltalán védőügyvédje.

Egy nyugati ország diplomatája és egy emberi jogi aktivista úgy véli, hogy a kormány kitartóan és elszántan keresi a vádejtés módját. A téma érzékenysége miatt nevük elhallgatását kérő források szerint az afgán vezetés szeretne kihátrálni a nemzetközi felháborodást kivívott ügyből.

Nemzetközi visszhang

Az Egyesült Államok külügyekért felelős miniszterhelyettese, Nicholas Burn Washingtonban tartott sajtótájékoztatóján sürgette, hogy Afganisztán ismerje el Rahman szabad vallásgyakorlatra vonatkozó jogait. Beszédében nem szólított fel Rahman azonnali szabadon bocsátására, sőt, kiemelte, hogy tiszteletben tartja Afganisztán szuverenitását. A sajtótájékoztatón részt vett Abdullah Abdullah, Afganisztán külügyminisztere is, aki válaszában elmondta: „alkotmányunk előírásai szerint a bíróság megfelelő döntést fog hozni”.

Az olasz külügyminiszter szerint Rahman letartóztatása nem egyeztethető össze az emberi szabadságjogok védelmével. A német Karl Lehmann bíboros úgy véli, hogy a vallásszabadság került veszélybe. Kanada felszólította Afganisztánt, hogy tegyen eleget emberi jogi kötelezettségeinek.