Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Aranylövést adott a rákosoknak

2004.02.20. 21:40
A német rendőrség őrizetbe vett egy orvost, akit azzal gyanúsítanak, hogy halálos adag morfiummal megölt nyolc pácienst, s nem zárják ki, hogy további 16, vagy még több beteg halála is az ő lelkén szárad.
Az elmúlt évtizedekben Németországban nem fordult elő, hogy egy orvossal szemben ennyi esetben merült volna fel az emberélet szándékos kioltásának gyanúja. Az 54 éves rákspecialistát szerdán vették őrizetbe.

A nyomozó hatóságok azután kezdtek el vizsgálódni, hogy bejelentés érkezett hozzájuk az egészségügyi biztosítótól. Az elhunytakat az orvosnő kezelte 2001 vége és 2003 májusa között. Jelenleg nyolc ügyben nyomoznak, feltételezés szerint mind a nyolc halálesetben az a közös, hogy a pácienseknek végzetes adag morfiumot injekcióztak be.

Németországban a hannoveri "orvoskrimi" kapcsán párhuzamot vonnak a nagy-britanniai Shipman-üggyel. Harold Shipmant 2000-ben 15 beteg életének kioltásáért ítélték el, de egy későbbi vizsgálat kiderítette, hogy heroininjekciókkal legkevesebb 215 embert küldött a másvilágra. Shipman a múlt hónapban öngyilkos lett.