Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Röplapokkal az iraki tömegpusztító fegyverek ellen

2002.09.30. 17:58
Amerikai hírszerzési források szerint Szaddám Husszein már felhatalmazta parancsnokait arra, hogy támadás esetén tömegpusztító fegyverek vessenek be. A Pentagon lélektani kampánnyal próbál hatni az iraki tisztekre.
A Pentagon lélektani kampánnyal akarja elrettenteni az iraki tiszteket attól, hogy vegyi vagy biológiai fegyvereket vessenek be az esetleges amerikai invázió során. Amerikai hírszerzési források szerint Szaddám Husszein már felhatalmazta a harctéri egységek parancsnokait arra, hogy támadás esetén tömegpusztító fegyverek vessenek be.

A lélektani kampány keretében a The Washington Post szerint nagy mennyiségű röplapot szórnának le az iraki hadállásokra, ahogy azt az 1991-es öbölháborúban is tették, de egyéb, titkos módszereket is igénybe vennének annak érdekében, hogy eljuttassák a figyelmeztető üzenetet az iraki tisztekhez.

Ki mit veszthet

Szaddám Huszein már az öbölháborúban is kiadta a parancsot, tömegpusztító fegyvereket kell bevetni, ha a szövetségesek 200 mérföldre megközelítik Bagdadot. A bevetésre végül nem került sor, washingtoni vélemény szerint azért, mert az Egyesült Államok többször is figyelmezette Irakot: ebben az esetben azonnali csapás lesz a válasz, amely eltörli a diktátor uralmát is.

A hatalom elvesztése azonban a Washington Post szerint már nem rettenti el Szaddam Huszeint semmitől sem. A Pentagon ezért akar most a parancsnokokra hatni kampányával. Donald Rumsfeld a következőképpen fogalmazott: "Szaddámnak nem sok vesztenivalója lehet, de hadseregének tisztjei igenis sokat veszíthetnek."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!