Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sikertelen amerikai rakétakísérlet a latorállamok ellen

2002.12.11. 18:27
Nem sikerült a Pentagon legújabb kísérlete, egy hadászati rakéta megsemmisítése a Csendes-óceán fölött, mivel az elfogó lövedék nem vált le a gyorsító rakétáról. A 100 millió dolláros szerdai kísérlet kudarca visszavetheti a sok milliárd dollárba kerülő amerikai rakétaelhárító rakétarendszer kiépítését.
A célpontot, az ellenséges robbanófejet egy Minuteman-2 interkontinentális rakéta szolgáltatta, amelyet a kaliforniai Vandenberg légi támaszpontról indítottak. Az elhárító rakétát a 7700 kilométerre lévő csendes-óceáni Marshall-szigetek Kwajalein-atolljáról indították.

A fejlett technológia nem hibáztatható

Az eddigi nyolc kísérletből öt esetben sikerült eltalálni a célpontot. A legutolsó október 4-én ugyancsak sikeres volt. A Pentagon rakétavédelmi ügynökségének illetékese szerint a hiba nem a fejlett rakétatechnológiában van. Dave Shea, a Rayteon cég szóvivője szintén úgy nyilatkozott, hogy a vállalat fejlett technológiája nem hibáztatható.

Az elfogó lövedék mintegy 60 kilogramm tömegű, infravörös érzékelői segítségével kikerüli a megtévesztő "csalikat", amelyeket a támadórakéta bocsát ki, és ütközéssel semmisíti meg a nukleáris, vegyi vagy biológiai töltetet tartalmazó robbanófejet. A rakétavédelmi rakétarendszer olyan "latorállamok" rakétái ellen nyújtana védelmet, mint a "gonosz tengelyét" alkotó Irak, Irán, vagy Észak-Korea.