Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Sikertelen amerikai rakétakísérlet a latorállamok ellen

2002.12.11. 18:27
Nem sikerült a Pentagon legújabb kísérlete, egy hadászati rakéta megsemmisítése a Csendes-óceán fölött, mivel az elfogó lövedék nem vált le a gyorsító rakétáról. A 100 millió dolláros szerdai kísérlet kudarca visszavetheti a sok milliárd dollárba kerülő amerikai rakétaelhárító rakétarendszer kiépítését.
A célpontot, az ellenséges robbanófejet egy Minuteman-2 interkontinentális rakéta szolgáltatta, amelyet a kaliforniai Vandenberg légi támaszpontról indítottak. Az elhárító rakétát a 7700 kilométerre lévő csendes-óceáni Marshall-szigetek Kwajalein-atolljáról indították.

A fejlett technológia nem hibáztatható

Az eddigi nyolc kísérletből öt esetben sikerült eltalálni a célpontot. A legutolsó október 4-én ugyancsak sikeres volt. A Pentagon rakétavédelmi ügynökségének illetékese szerint a hiba nem a fejlett rakétatechnológiában van. Dave Shea, a Rayteon cég szóvivője szintén úgy nyilatkozott, hogy a vállalat fejlett technológiája nem hibáztatható.

Az elfogó lövedék mintegy 60 kilogramm tömegű, infravörös érzékelői segítségével kikerüli a megtévesztő "csalikat", amelyeket a támadórakéta bocsát ki, és ütközéssel semmisíti meg a nukleáris, vegyi vagy biológiai töltetet tartalmazó robbanófejet. A rakétavédelmi rakétarendszer olyan "latorállamok" rakétái ellen nyújtana védelmet, mint a "gonosz tengelyét" alkotó Irak, Irán, vagy Észak-Korea.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!