Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Túl drága most a rakétapajzs Közép-Európába?

2008.09.27. 08:22
A cseh külügyminiszter New Yorkban azt mondta, hogy lehet, hogy csúszik az amerikai rakétapajzs csehországi és lengyelországi megépítése. Az USA pénzügyi válsága miatt tolódhat a nagy vitákat kavart katonai beruházás. A cseh diplomácia vezetője szerint Oroszország így is bosszút áll majd.

Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter azt mondta, hogy lehetséges, egyelőre mégsem épülnek rakétavédelmi rendszerek Közép-Európába. Az USA Csehországba és Lengyelországba tervezte telepíteni új rakéta-elhárító rendszerét. A tervezett rakétapajzs az amerikaiak szerint Irántól védene, de Oroszország már régóta tiltakozik az építkezés ellen. A katonai beruházás Csehországban és Lengyelországban is nagy vitát kavart, de a két kormány már jóváhagyta a beruházásokat, bár a parlamentek még nem szavaztak róla.

Schwarzenberg szerint az amerikai pénzügyi válság miatt csúszhat az építkezés. Szerinte a rakétapajzs előbb-utóbb megépül majd, csak a határidők módosulhatnak.

A rakétapajzs elleni orosz tiltakozásról a cseh külügyminiszter azt mondta, hogy Moszkvában is tudják, hogy a pajzs nem ellenük irányul, de az oroszok még mindig úgy tekintenek a volt Varsói Szerződés országaira, mint a szovjet időkben. Így megpróbálják az oroszok megőrizni befolyásukat a térségben.

Schwarzenberg szerint Oroszország jövő év elejétől próbára teszi majd Csehországot. Akkor veszi át az EU elnökséget Csehország Franciaországtól, fél évre. Ezalatt az idő alatt az orosz kormány megpróbálhat nyomást gyakarolni a csehekre, például az olajszállítások csökkentésével, vélekedett a külügyminiszter.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?