Jusztina
3 °C
16 °C

Túl drága most a rakétapajzs Közép-Európába?

2008.09.27. 08:22
A cseh külügyminiszter New Yorkban azt mondta, hogy lehet, hogy csúszik az amerikai rakétapajzs csehországi és lengyelországi megépítése. Az USA pénzügyi válsága miatt tolódhat a nagy vitákat kavart katonai beruházás. A cseh diplomácia vezetője szerint Oroszország így is bosszút áll majd.

Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter azt mondta, hogy lehetséges, egyelőre mégsem épülnek rakétavédelmi rendszerek Közép-Európába. Az USA Csehországba és Lengyelországba tervezte telepíteni új rakéta-elhárító rendszerét. A tervezett rakétapajzs az amerikaiak szerint Irántól védene, de Oroszország már régóta tiltakozik az építkezés ellen. A katonai beruházás Csehországban és Lengyelországban is nagy vitát kavart, de a két kormány már jóváhagyta a beruházásokat, bár a parlamentek még nem szavaztak róla.

Schwarzenberg szerint az amerikai pénzügyi válság miatt csúszhat az építkezés. Szerinte a rakétapajzs előbb-utóbb megépül majd, csak a határidők módosulhatnak.

A rakétapajzs elleni orosz tiltakozásról a cseh külügyminiszter azt mondta, hogy Moszkvában is tudják, hogy a pajzs nem ellenük irányul, de az oroszok még mindig úgy tekintenek a volt Varsói Szerződés országaira, mint a szovjet időkben. Így megpróbálják az oroszok megőrizni befolyásukat a térségben.

Schwarzenberg szerint Oroszország jövő év elejétől próbára teszi majd Csehországot. Akkor veszi át az EU elnökséget Csehország Franciaországtól, fél évre. Ezalatt az idő alatt az orosz kormány megpróbálhat nyomást gyakarolni a csehekre, például az olajszállítások csökkentésével, vélekedett a külügyminiszter.