Eleonóra
-1 °C
2 °C

Hat halottja van a fegyverraktár-robbanásnak

2003.04.26. 13:08
Világítórakétát lőttek ismeretlen tettesek egy bagdadi fegyerraktárba. A CNN szerint hatan meghaltak és négyen megsebesültek. Korábban egy iraki mentős negyven halottról beszélt. A környéken lakók tiltakoznak, a fegyverraktár odaköltöztetése miatt.
Nagy erejű robbanások sorozata rázta meg Bagdadot szombat reggel. Az iraki főváros egyik külvárosában egy fegyverraktár robbant fel, miután ismeretlen támadók világítórakétát lőttek az épületbe. A robbanásban elhunytak számáról ellentétes adatok köröznek. A CNN kora délutáni jelentése szerint hatan meghaltak és négyen megsebesültek a robbanásban, de az egyik helyszínen tartózkodó mentős negyven halottról számolt be.

Egy amerikai tiszt az AP-nek nyilatkozva kilenc halottról tud, és arról, hogy többen a romok alá szorultak. A Reuters tudósítójának egy szemtanú elmondta, hogy az övékével szomszédos, kiégett házban, négy nő és egy gyermek lelte halálát.

Világítórakétát lőttek ismeretlenek a Bagdad központjától 25 kilométerrre fekvő raktárba. A nagy erejű robbanások a környező házakat is összedöntötték, másokat kiághettek. A környéken pánik tört ki, a kiérkező amerikai katonákat kövekkel dobálták meg, a tömeg Amerika-ellenes jelszavakat skandált, egy katona később azt, mondta az irakiak tüzet nyitottak rájuk, mire ők visszavonultak.

A raktárban az amerikai hadsereg elkobzott iraki fegyvereket raktározott. Az amerikai katonák első közlése szerint a fegyverek tervezett megsemmisítéséről volt szó, később derült csak ki, hogy támadás okozta a balesetet. A környekén élők tiltakoztak amiatt, hogy a koalíciós erők a lakóházaik közelébe telepítette a fegyverraktárat.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió beszámolójában helyiek azt állították, hogy az amerikaiak okozták a robbanást. Az arab televízió vérző nőket és gyerekeket mutatott, egyik képsorán amerikai katona látott el sebesülteket.