Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Éhezhetnek a muzulmán olimpikonok Londonban

2006.10.16. 15:05
Komoly hátrányba kerülhetnek a muzulmán olimpikonok 2012-ben Londonban. 2012-ben ugyanis július-augusztusban ünneplik a ramadánt, a szent böjti hónapot. A sportolóknak nem kötelező éhezniük, de lelki válságot okozhat nekik vallási előírásaik megszegése.

Világszerte tiltakoznak a muzulmán szervezetek, mert a 2012-es londoni Olimpia egybeesik az iszlám legszentebb hónapjával, a ramadánnal, írja a wikinews. A szent böjti hónap idején a hívő muzulmánok napkeltétől napnygtáig nem étkezhetnek, ez pedig nem kis hátrányt jelenthet az élsportolóknak.

Az athéni olimpián a sportolók negyede volt muzulmán, Londonban a számítások szerint legalább háromezer muzulmán sportoló lesz.

A londoni Olimpia szervezői elismerték, tisztában voltak vele, hogy a július 27-től augusztus 11-ig tartó esemény egybe fog esni a 2012-ben július 20-tól augusztus 20-ig tartó ramadánnal, de remélték, hogy addig megoldást találhatnak a helyzetre.

Az Olimpia idejéről amúgy nem határozhattak szabadon, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság előírásai szerint a nyári játékokat július 15. és augusztus 31. között kell megtartani, azaz a 16 napos játékok legalább egy része mindenképpen egybe esett volna a ramadánnal. Ráadásul az eseményt a brit nyári szabadságolásokhoz igazították, hiszen akkor jóval kisebb a zsúfoltság Londonban.

Amúgy az Iszlám Emberjogi Bizottság nevű vallási szervezet szerint a sportolók felmentést élveznek a böjt alól, de ha lelkiismereti alapon böjtölnének, akkor az morális problémákat okozhat nekik. "Jót tenne a játékok szellemének, ha más időpontban rendeznék" - nyilatkozta a wikinewsnak Togay Bayalti, a szervezet török képviselője.