Ágnes
-5 °C
2 °C

Harminc halott a hajnali merénylethullámban

2004.09.18. 11:03
Egy középiskola felvételi eredményeire várakozó diákcsoportot is támadás ért Irakban szombat reggel. Az új rend ellen lázadó fegyveresek Moszulban, Bagdadban és Kirkukban is merényletet követtek el. Kirkukban a hadseregbe jelentkezők között robbantottak, legalább huszonhárman életüket vesztették.
Közel harminc halálos áldozata és negyven sebesültje volt a szombaton Irak több városában végrehajtott merényletsorozatnak. Kirkukban az iraki nemzeti gárda főhadiszállásánál robbantottak a felvételre várók tömegében. A helyi rendőrség adatai szerint huszonhárman életüket vesztették, húszan megsebesültek. Az AP húsz, a BBC tíz halotról tud.

A szunnita ellenállás egyik központjának számító Baakúbában egy műszaki középiskolát ért aknatámadás, tizenegyen megsebesültek. Az áldozatok többségükben a felvételi eredményekre váró diákok és szüleik.

Erős robbanás rázta meg hajnalban Bagdadot is, egy út mentén elhelyezett pokolgép egy embert megölt, két másikat megsebesített. A robbanás megsemmisített egy elhaladó gépkocsit is. A merényletet Bagdad egyik legforgalmasabb kereskedelmi negyede mellett követték el.

A szunnita arab-kurd vegyes lakosságú Moszulban az állami kőolajipari vállalat egy magas rangú vezetője ellen követtek el merényletet. Mohamed Zibari három autóból álló konvojára ismeretlenek nyitottak tüzet, lesből. A kibontakozó tűzharcban páncéltörő gránátokat is bevetettek. Zibari öt testőre meghalt, négy megsebesült, a vállalatvezető megmenekült.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!