Klaudia
-4 °C
2 °C

Rumsfeld: mindent megkaptak, amit kértek

2003.03.30. 20:19
Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter vasárnap határozottan tagadta, hogy felülbírálta volna az iraki háború stratégiáját kidolgozó katonai tervezőket. A miniszter szerint Tommy Franks tábornok által elkészített terv jó. Rumsfeld sem tudja azonban, hogy meddig tartanak majd a hadműveletek.
A miniszter a Fox televíziónak nyilatkozva leszögezte, nem igazak azok az állítások, hogy ő és civil tanácsadói a minisztériumban a legapróbb részletekbe is beleszóltak volna, és rendületlenül elutasították a katonáknak azt a tanácsát, hogy lényegesen nagyobb szárazföldi erőre és több fegyverzetre van szükség az iraki háborúhoz. A miniszter kijelentette: a tervezők a középső parancsnokságon vannak és ők tesznek javaslatot. "Kérdezzék csak meg azokat, akik részt vettek a tervezésben, hogy minden egyes dolog, amit csak kértek, teljesült" - mondta.

Nincs előirányzott tűzszünet

Donald Rumsfeld az ABC televíziónak adott interjújában kijelentette, hogy a katonai műveletekben nem irányoztak elő szünetet. A miniszter ezzel cáfolta azokat a híreket, hogy a katonai műveletek egy hónapig is szünetelhetnek, amíg erősítés érkezik és a dél-iraki ellenállási gócok felszámolásával biztosítják a Kuvaitból induló utánpótlási vonalakat. "Nem irányoztunk elő szünetet vagy tűzszünetet, vagy bármi mást" - szögezte le a miniszter. A miniszter kijelentette, hogy a Tommy Franks tábornok által elkészített terv jó terv és működik. Franks tábornok, az Irak ellen felvonult erők parancsnoka katari sajtóértekezletén pénteken cáfolta, hogy több katonát kért volna a minisztertől az Irak elleni háborúhoz.

Nem tudják

Donald Rumsfeld sajtóértekezletén kijelentette, nem tudja megmondani, hogy meddig tartanak a harcok. "Mindig is mondtuk, hogy napokig, hetekig, vagy hónapokig tarthat. Nem tudjuk" - tette hozzá. Kijelentette: "a legnehezebb és legveszélyesebb napok még mindig előttünk állnak". Az öngyilkos iraki merényletekről Rumsfeld úgy vélekedett, hogy azok nem változtathatják meg a háború kimenetelét. Richard Myers, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának az elnöke úgy ítélte meg, hogy a taktika megfelelő módosításával felül lehet kerekedni a terrorista fenyegetésen.