Zsófia, Szonja
9 °C
21 °C

Irán 6000 centrifugával tud uránt dúsítani

2008.07.26. 14:25
Mahmúd Ahmadinezsád egy szombati beszédében azt állította, hogy Irán jelenleg 6000 urándúsító centrifugával rendelkezik, a legutóbbi jelentések még 3500-ról szóltak. Az iráni elnök azt is mondta, hogy a nagyhatalmak nem kérték az atomprogram befagyasztását, csak hogy a jelenlegi 6000-nél ne állítsanak be több centrifugát.

Irán jelenleg hatezer urándúsító centrifugával rendelkezik, jelentette ki szombaton Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök. Az államfő, akit a félhivatalos FARS hírügynökség idézett, az északkeleti Meshed város egyetemi oktatói előtt mondott beszédet.

Korábban Irán azt állította, hogy háromezer centrifugája van a natanzi urándúsító üzemében. Áprilisban Ahmadinezsád arról számolt be, hogy hatezer centrifuga üzembe helyezését kezdték meg Natanzban.

A szombati bejelentés újabb szembeszegülés az Egyesült Államoknak és más nagyhatalmaknak azzal a követelésével, hogy Irán állítsa le urándúsító tevékenységét, amelyről Washington szövetségeseivel együtt úgy véli, hogy annak célja atomfegyver előállítása.

Ahmadinezsád meshedi beszédében azt állította, hogy az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Németország és Oroszország enyhítette korábbi követelését, és nem azt kérte Irántól, hogy fagyassza be az urándúsítást, hanem hogy ne bővítse jelenlegi programját a hatezer urándúsító centrifugán felül, jelentette az állami rádió.

Beleegyeztek abba, hogy a centrifugák száma a jelenlegi 5-6 ezer maradjon, ennyi centrifuga működése nem jelent gondot számukra, jelentette ki az államfő Meshedben egyetemi tanárok előtt a teheráni rádió jelentése szerint.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) májusban a Biztonsági Tanácshoz eljutatott jelentésében azt írta, hogy Iránnak 3500 centrifugája van.