Ágnes
-5 °C
2 °C

Kormánypárti tüntetés Burmában

2007.10.13. 10:42
Több tízezren vettek részt szombaton egy rangúni stadionban azon a megmozduláson, amelyet a mianmari (burmai) junta szervezett alkotmánytervezetének támogatására.

Rokonszenvtüntetéseket már szervezett az elmúlt hetekben a junta az ország más városaiban, de ez az első alkalom a fővárosban azóta, hogy a hadsereg szeptember végén leverte a népi tiltakozó mozgalmakat. A hatóságok 100 ezer embert vártak Rangúnba.

A nagygyűlést pénteken este jelentette be a mianmari állami televízió. A közlemény egyben hangsúlyozta: a junta folytatja 2003-ban meghirdetett "útitervét", amelynek célja a "fegyelmezett demokrácia" megteremtése Mianmarban.

A megmozdulásra két nappal azután került sor, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem kötelező erejű nyilatkozatban mély sajnálkozását fejezte ki a mianmari békés tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszak miatt, és a politikai foglyok mielőbbi szabadlábra helyezését, valamint a katonai kormányzat és az ellenzék közötti párbeszéd megkezdését sürgette.

A nyilatkozat első változatában még az szerepelt, hogy a BT "elítéli" a kormányellenes tüntetésekkel szembeni erőszakos fellépést, ám Kína és Oroszország kérésére az "elítéli" szót törölték, és a helyette a "mély sajnálkozását fejezi ki" fordulatot használták.

Hivatalos mianmari közlés szerint 13 személy vesztette életét a tüntetések során, de nyugati diplomaták szerint az áldozatok száma jóval több. A rendfenntartó erők 2100 embert vettek őrizetbe, köztük több száz buddhista szerzetest, de javarészüket már elengedték.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!