Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kormánypárti tüntetés Burmában

2007.10.13. 10:42
Több tízezren vettek részt szombaton egy rangúni stadionban azon a megmozduláson, amelyet a mianmari (burmai) junta szervezett alkotmánytervezetének támogatására.

Rokonszenvtüntetéseket már szervezett az elmúlt hetekben a junta az ország más városaiban, de ez az első alkalom a fővárosban azóta, hogy a hadsereg szeptember végén leverte a népi tiltakozó mozgalmakat. A hatóságok 100 ezer embert vártak Rangúnba.

A nagygyűlést pénteken este jelentette be a mianmari állami televízió. A közlemény egyben hangsúlyozta: a junta folytatja 2003-ban meghirdetett "útitervét", amelynek célja a "fegyelmezett demokrácia" megteremtése Mianmarban.

A megmozdulásra két nappal azután került sor, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem kötelező erejű nyilatkozatban mély sajnálkozását fejezte ki a mianmari békés tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszak miatt, és a politikai foglyok mielőbbi szabadlábra helyezését, valamint a katonai kormányzat és az ellenzék közötti párbeszéd megkezdését sürgette.

A nyilatkozat első változatában még az szerepelt, hogy a BT "elítéli" a kormányellenes tüntetésekkel szembeni erőszakos fellépést, ám Kína és Oroszország kérésére az "elítéli" szót törölték, és a helyette a "mély sajnálkozását fejezi ki" fordulatot használták.

Hivatalos mianmari közlés szerint 13 személy vesztette életét a tüntetések során, de nyugati diplomaták szerint az áldozatok száma jóval több. A rendfenntartó erők 2100 embert vettek őrizetbe, köztük több száz buddhista szerzetest, de javarészüket már elengedték.