Gerzson
-3 °C
2 °C

Erőszakhullám követheti a cunamit Sri Lankán

2005.01.03. 11:36
Könnyen erőszakos bűncselekmények áldozatává válhatnak a cunami túlélői, figyelmeztetnek a Sri Lanka-i hatóságok. Az országban az elmúlt húsz év polgárháborúja alatt amúgy is elterjedt a nemi erőszak, a szökőárban árván maradt gyermekek különösen veszélyezetettek. Az ország hatóságai máris több tucat esetet vizsgálnak.

Elszaporodhatnak a gyermekek és a nők elleni erőszakcselekmények a cunami sújtotta délkelet-ázsiai térségben, figyelmeztetett több, a témával foglalkozó szervezet is. Sri Lankán a helyi Gyermekvédelmi Hatóság (NCPA) tudomása szerint máris több tucat gyermeket erőszakoltak meg a zsúfolt menekülttáborokban.

Rokonaikat sem kímélik

#alt#
Tekintse meg képeinket!
A cunami egymillió embert tett hajléktalanná a szigetországban. A hatóságok elsősorban most a károk elhárításával, illetve az egészséges ivóvíz és élelem biztosításával vannak elfoglalva, menekültügyi szakértők szerint azonban hosszú távon súlyosabb következményekkel járhat a menekültek pszichikai megterhelése. Az AP-nek nyilatkozó szakértők szerint konfliktushelyzetekben nem ritkák az erőszakcselekmények. A viselkedészavarok az életeket fenyegető körülmények elmúlása után is súlyos problémát jelenthetnek, nyilatkozta a hírügynökségnek Harendra de Silva, az NCPA elnöke.

Az NCPA máris több erőszakos bűncselekményt vizsgál. Egy tizenhét éves lányt percekkel azután erőszakolt meg hat férfi, hogy kimenekült a cunami okozta áradásból, mely egész családját elragadta. Vizsgálat folyik egy férfi ellen, aki a vádak szerint saját unokáját erőszakolta meg. Egy keresztény szeretetotthon az összes lakóját átköltöztette egy állami menekülttáborba, miután az egyik lakó erőszakoskodott egy gyermekkel.

Gondozásba veszik a gyermekeket

#alt#
Klikk a képre!
Az árván maradt gyermekek különösen nagy veszélynek vannak kitéve a táborokban, mondta el az AP-nek de Silva. "A sokkot követően nagy növekedést lehet tapasztalni a gyermekek elleni erőszakos bűncselekményekben", erősítette meg Ted Chaiban, az ENSZ gyermekvédelmi szervezetének, az Unicef Sri Lanka-i igazgatója.

A Sri Lanka-i hatóságok szerint már az árván maradt gyerekek jogtalan adoptálásáról is érkeztek bejelentések. A segélyszervezetek szerint előfordulhat, hogy egyesek a jogi út megkerülésével kizárólag haszonszerzés végett fogadnak örökbe a katasztrófa következtében árván maradt, illetve szüleiktől elszakadt gyerekeket. Indiai sajtójelentések szerint az is megtörténik, hogy idegenek az állami segély miatt a gyermekek hozzátartozóinak adják ki magukat, de miután megkapták a pénzt, magukra hagyják őket.

A problémát még súlyosabbá teheti, hogy a Sri Lankán huszadik éve dúló polgárháborúban a szembenálló szingalézok és tamilok gyakorta erőszakolják meg a másik népcsoport asszonyait. A kormányzat az erőszakos bűncselekmények gyors kivizsgálásával és a veszélyeztetett, árván maradt gyermekek mihamarabbi állami gondozásba vételével próbálják megelőzni az erőszakhullám terjedését.Kórházból raboltak el egy svéd kisfiút
Pedofilok áldozatául eshetnek a cunami sújtotta térség kórházaiban ápolt gyermekek, figyelmeztetett a Save the Children nevű segélyszervezet. Az Expressen című svéd napilap értesülései szerint egy thaiföldi kórházból már el is raboltak egy svéd kisfiút. A december 26-i szökőárban megsérült, 12 éves, svéd Kristian Walkert egy férfi hurcolta el, idézi a lap a Khao Lak-i kórház egy neve elhallgatását kérő ápolóját. A gyermekrabló "európai kinézetű, bajuszos férfi volt. A rendőrség szerint két svéd rendőr úton van Thaiföldre, hogy a helyi rendőröknek segítsen megtalálni a fiút.