Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Erőszakhullám az amerikai hadseregben

2004.02.26. 11:44
Száznál több katonanőt erőszakoltak meg Irakban, Kuvaitban és Afganisztánban - derült ki az amerikai törvényhozás szerdai bizottsági meghallgatásain. Az áldozatok gyakran hallgatják el a zaklatásokat, előfordult, hogy feljebbvalói a jelentést tevő katonanőt fenyítették meg.
Több mint száz Irakban, Kuvaitban és Afganisztánban - azaz az Egyesült Államok elsőszámú hadszínterein - szolgáló katonanőt erőszakoltak meg az elmúlt másfél évben katonatársaik - írja a New York Times. Az elmúlt nagyjából tizennyolc hónapban a szárazföldi haderő nyolcvanhat, a haditengerészet tizenkét, a légierő nyolc és a tengerészgyalogság hat katonája esett erőszak áldozatául - mondták el szerdán a hadsereg illetékesei.

A vádak egy részét már kivizsgálták, néhány esetben már büntetést is kiszabtak - mondták el az illetékesek a New York Timesnak, részletekbe azonban nem bocsátkoztak.

Évtizedes probléma

A megdöbbentő adat az amerikai törvényhozás egyik szerdai bizottsági meghallgatásán hangzott el, amikor is mind a demokrata, mind a republikánus képviselők kemény kérdésekkel támadták a Pentagon képviselőit és négy négycsillagos tábornokot a hadseregben tapasztalt nemi erőszakok miatt. 2002-ben a légierő egyik texasi támaszpontjának két tucat női alkalmazottja jelezte, hogy szexuálisan zaklatták társaik. A légierő coloradói kiképzőközpontja még mindig nem heverte ki azt a botrányt, melynek során ötven, az elmúlt évtizedben elkövetett nemi erőszakot tártak fel - írja a Times.

A képviselők leginkább azt kifogásolták, hogy a hadsereg nem tesz eleget az erőszakos bűncselekmények megelőzéséért és az áldozatok utógondozásáért.

Csak magyarázkodtak

A Pentagon kitérő magyarázatokat tudott csak adni a heves törvényhozói kritkákra. "A kérdés terítéken van" a jelentés április 30-ra készül el - jelentette ki David Chu, védelmi minisztérium személyzeti főnöke. A kritikákat egy 2002-ben készült felmérés adataival próbálták visszaverni - eszerint a legutóbbi 1995-ben készült felmérés óta felére, hat százalékról három százalékra csökkent a nemi erőszakok aránya a hadseregben.

Több szenátor is kritizálta azonban a felmérés módszertanát. "Mi a fenéért tartott két évig a felmérés elkészítése" - kérdezte John Warner, a bizottság republikánus elnöke. Warner példaként említette, hogy a választásra készülő politikusok naponta kapnak friss közvélemény-kutatási adatokat.

Felvilágosítást tartanának

A nemi erőszakok kérdése a szenátus költségvetési bizottságában is felmerült. "Azt szeretnénk, ha ezek a fiatal nők bátran jelentenék az őket ért zaklatásokat" - jelentette ki Les Brownlee, a szárazföldi haderőt felügyelő miniszter. A Times jelentése szerint több áldozatot is megfenyítettek előljárói, amiért nemi erőszakról számoltak be.

A Times értesülései szerint az összes haderőnem felülvizsgálja, bizonyos esetekben meg is változtatja a szexuális zaklatással kapcsolatos kiképzési anyagait. A tengerészgyalogság alakulatainál március 1-től külön felvilágosítást tartanak az újonnan bevonulóknak a kérdésről - nyilatkozta a napilapnak William Nyland tábornok, a tengerészgyalogság parancsonok-helyettese.