Sára, Márió
2 °C
6 °C

Merényletkísérlet Wolfowitz ellen

2003.10.26. 11:48
Ismeretlenek rakétatűz alá vették vasárnap hajnalban azt az iraki szállodát Bagdadban, ahol az iraki látogatásán tartózkodó amerikai védelmi miniszter helyettes is megszállt. Az amerikai politikusnak nem esett bántódása, egy ember ugyanakkor meghalt, tizenöt pedig megsebesült.
Egy ember meghalt, tizenöt megsebesült, amikor vasárnap hajnalban ismeretlen személyek rakétatűz alá vették Bagdadban a Rasid szállodát, ahol az iraki látogatáson tartózkodó Paul Wolfowitz amerikai védelmiminiszter-helyettes is megszállt. A magas rangú amerikai politikus sértetlenül vészelte át a támadást, amely helyi idő szerint néhány perccel reggel hat óra után történt. Amerikai katonai források szerint összesen 29 rakétát lőttek ki az épületre, 11 további rakétát az iraki gyártmányú kilövőállványon találtak meg a bagdadi állatkert egyik kijárata melletti elhagyatott garázsban.

Fotó:EPA
Hírügynökségi jelentések és televíziós híradások szerint több becsapódás nyoma látszik az épület hetedik és nyolcadik emeletén, a harmadik és a kilencedik emelet között az ablakok legtöbbje kitört. Egy rakéta az ablakon át közvetlenül egy szobába csapódott be. A nem hivatalos jelentések szerint egy ember meghalt a támadásban, Paul Wolfowitz bejelentése szerint feltehetően amerikai állampolgárról van szó. A sérültek között az amerikai védelmi minisztérium civil alkalmazottai, amerikai katonatisztek és külföldi állampolgárok találhatók.

Paul Wolfowitz két órával a támadás után nyakkendő nélkül, láthatóan feldúlt állapotban állt az újságírók elé és el-elfúló hangon, de nagyon határozottan kijelentette: a mostani merénylet sem tántorítja el az Egyesült Államokat attól, hogy stabilitást teremtsen Irakban. "Ez a terrorista merénylet sem tántorít el bennünket attól, hogy teljesítsük küldetésünket: segítsük az iraki népet abban, hogy saját maga megszabaduljon az olyan bűnözőktől, mint a mostani támadás tettesei és megvédjük az amerikai népet az ilyen jellegű terrorizmustól" - fogalmazott.

Az AFP francia hírügynökség emlékeztetett arra, hogy szombaton - néhány órával a Rasid hotelt ért támadás előtt - az Egyesült Államokban riadót fújtak: lehetséges, hogy "iszlám szélsőségesek" támadást intéznek Bagdadban egy szálloda ellen. "Az amerikai hadsereg szerint iszlám szélsőségesek robbantásos merényletet követhetnek el Bagdad egyik, Karrada nevű negyedében a nyugatiak által látogatott egyik szálloda ellen" - tudatta az iraki fővárosban egy hivatalos közlemény, amelyben gépkocsiba rejtett pokolgépet valószínűsítettek a támadás eszközeként. Bagdadban három Karrada nevű negyed is van, a Rasid szálloda a Karrada Mariam negyedben található. Nem egészen egy hónappal ezelőtt már érte támadás a hotelt: szeptember 27-én három-négy lövedék csapódott az épület legfelső, 14. emeletébe, de akkor senki nem sérült meg.