Erzsébet
1 °C
4 °C

Rasszista gyilkosság Szentpéterváron

2006.09.25. 12:21
Újabb rasszista támadásokra került sor vasárnap Szentpéterváron. Egy indiai diák életét vesztette, egy szudáni állampolgár pedig súlyosan megsérült.

Az indiai áldozatra, Nites Kumar Szinghre a kollégiuma közelében csapott le négy támadója. A 27 éves végzős orvostanhallgató vasárnap éjszaka, kórházba szállítás közben halt bele szúrt sebeibe. Az ügyészség a támadás mögött álló esetleges etnikai indítékokat is vizsgálja.

A szudáni állampolgárt vasárnap este támadták meg, őt koponya- és agysérüléssel ápolják a kórházban. A nap folyamán korábban a Mozgalom az Illegális Bevándorlás Ellen nevű szervezet tüntetett a városban.

Oroszországban a közelmúltban aggasztóan elszaporodtak a rasszista bűncselekmények. Különösen igaz ez az ország "északi fővárosára", Szentpétervárra, ahol több tucat támadást jegyeztek fel az utóbbi néhány évben külföldi diákok, illetve kaukázusi és közép-ázsiai bevándorlók ellen.

Ezek közül kiemelkedik egy kilenc éves tádzsik kislány 2004-es megölése. Tavaly előtt egy vietnami diák is életét vesztette, őt követte 2005-ben egy kongói és egy kameruni egyetemista. Az idei évben korábban egy vietnami fiatalember esett áldozatul a rasszistáknak. A vietnami diák megölésének ügyét most tárgyalják egy szentpétervári bíróságon.

Az orosz hatóságok, melyek évekig nem ismerték el az ilyen támadások rasszista jellegét, most már beismerik, hogy nacionalista szélsőségesek állnak az ilyen támadások mögött.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?