Feléledő rasszista erőszak Európa több országában

2006.05.12. 12:14
Szaporodó rasszista támadások utalnak az európai szélsőjobboldal megerősödésére. Németországban a szélsőjobb "különleges szerelvényekre" pakolná a baloldaliakat, Belgiumban már halálos áldozata is van a rasszista bűncselekményeknek.

Szélsőjobboldali bűnöző végzett egy afrikai származású nővel és a gondjaira bízott fehér kisgyermekkel a belgiumi Antwerpenben csütörtökön. A szélsőjobboldal belgiumi bástyájának számító kikötővárosban a támadás előtt nem sokkal egy belvárosi parkban olvasgató török nőre is rálőttek.

Magával ragadhat az erőszak örvénye

A rendőrség nem sokkal a gyilkosság után elfogta a tettest. A tudottan szélsőjobboldali, 18 éves támadó pisztollyal fenyegette a rendőröket is, akik ezért hasba lőtték. A gyanúsítottat most kórházban ápolják.

A gyilkosság megrázta a belga közvéleményt, Guy Verhofstadt kormányfő kemény szavakkal bírálta a bűncselekményt. "A szélsőséges rasszizmus elborzasztó, gyáva megnyilvánulása volt ez. Nem hagyhatjuk, hogy társadalmunkat magába szippantsa az erőszak örvénye" - nyilatkozta a BBC-nek az eset után.

Belgiumban, ahogy szerte Európában, az elmúlt hetekben-hónapokban elszaporodtak a rasszista bűncselekmények. A múlt szombaton Bruges-ben egy afrikai számrazású francia férfit vertek félholtra szkinhedek. Az áldozat azóta is kómában van.

Vonatoztatnának a nácik

Európában pillanatnyilag Oroszországban a legrosszabb a helyzet, ahonnan szinte naponta érkeznek hírek újabb rasszista támadásokról. De a II. világháborús múltja miatt a rasszista jelenségekre kényesen reagáló Németországban is már-már válságosra fordult a helyzet.

Az elmúlt hetek legkirívóbb esete Potsdamban történt, ahol húsvétkor vert félholtra egy etióp származású német mérnököt két szkinhed. A támadás részleteit felvette a mérnök barátnőjének üzenetrögzítője, mivel a férfi éppen telefonált, amikor belékötöttek.

Csütörtökön Kelet-Németországb amúgy is erős szélsőjobboldali pártja, az NPD egyik szászországi tartományi képviselője szorgalmazta, hogy "különleges szerelvényekkel" kellene eltávolítani az országból azokat a baloldaliakat, akik részt vettek a kalsruhei államügyész elleni támadásban.

Harcias kisebbség

Ugyanakkor Németországban kétirányú a faji erőszak. Egy diák egy hétig rendőri őrizettel járt berlini iskolájába, ahol a többségben levő arabok megverték és megfenyegették, hogy az iskolában arab uralom van, és bajba kerülhet, ha rosszul viselkedik.

A bevándorlók és az "őshonos" lakosság közötti feszültségek legdurvább fellángolása Franciaországban volt az október-novemberi külvárosi zavargások idején. A muzulmán bevándorlók és az "őshonosak" közti feszültséget a Mohamed-karikatúrák botránya is fokozta. Európa több országában is a szélsőjobboldal megerősödésétől tartanak.  • Hírek
  • Hírek