Benedek
-5 °C
5 °C

Nem vizsgálják meg XVI. Benedek férfiasságát

2005.04.20. 16:10
A legendával ellentétben nem szokták megvizsgálni az új pápák férfiasságát. Ha volt is ilyen, az csak a kora középkorban lehetett gyakorlat. A kedden pápává választott Joseph Ratzingernek azonban bőven lesz egyéb tennivalója, jelmondata és címere megalkotása mellett a programadó enciklika első bekezdésén is elkezdhet gondolkodni.

Április 24-én, vasárnap délelőtt tíz órakor lesz XVI. Benedek pápa hivatalos beiktatási miséje a Szent Péter téren, Joseph Ratzinger német bíboros, aki kedd délután óta a katolikus egyház vezetője, szerda reggel kilenckor más egyházi vezetőkkel együtt misét mutatott be a Sixtus-kápolnában.

Makacs legenda

Az rengeteg felmerülő izgalmas és kevésbé izgalmas kérdés egyike: rideg valóság vagy csupán makacsul élő legenda, hogy a frissen megválasztott pápát orvosi vizsgálatnak vetik alá,, megállapítandó nemét. A "mogyorózásról" szóló szóbeszéd az állítólag létezett nőpápa mítoszára vezethető vissza.

A legenda szerint egy angol hittérítő lánya (Johanna) szeretőjét követve férfinak öltözött, és szerzetesnek állt, majd 855-ben, VIII. János néven pápává választották. Bár a tudósok egyértelműen elvetik a nőpápa létezését, mítosza tovább él. Erősíti a mítoszt, hogy a Rómába látogató turistáknak a mai napig mesélnek a lateráni templom lyukas márványtrónusáról. Állítólag Johanna után minden pápának rá kellett ülnie erre az alkalmatosságra egy orvosi vizsgálat erejéig, megakadályozandó újabb nő trónra kerülését. A prózaibb magyarázat szerint a különleges ülőkéjű trón egy ókori római emlék, és egy közfürdőben állhatott.

2005-ben Joseph Ratzinger nem néz a fent említett bizarr procedúra elé. Ha volt is valamikor nemi vizsgálat, az csak a kora középkorban lehetett gyakorlat, manapság már nincs ilyen, mondta az Index érdeklődésére Gergely Jenő egyetemi tanár, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszékének vezetője.

Első vacsora

Az egyháztörténész elmondta, hogy a megválasztás utáni időszakra nincs előre megírt forgatókönyv vagy egyházi norma, vannak azonban olyan lépések, amelyek általában megtörténnek a vasárnapi beiktatás előtt.

Ratzinger a hagyományok szerint együtt vacsorázott az őt megválasztó bíborosokkal, majd beköltözött az ideiglenes lakosztályba. Az állandó pápai lakosztályt kívánsága szerint rendezik majd be. A következő napok liturgikus történéseinek egyik része lesz, hogy a lateráni bazilikában tartott székfoglaló részeként Róma püspökévé iktatják a pápának megválasztott német bíborost.

Új gyűrű, új jelmondat

Az új pápa ezekben a napokban kapja meg saját halászgyűrűjét. Az ékszert valószínűleg ugyanúgy egy külön vatikáni mesterember készíti, mint a konklávéra varratott új pápai ruházatot. A két, nyaktól sarokig érő fehér gyapjú- és selyemruhán kívül a kézzel varrt, piros színű mokaszin is Ditta A. Gammarelli műhelyében készül, mégpedig három méretben. A pápa fehérneműjének beszerzése a Vatikán feladata. A gyűrűvel viselője a pápai iratokat hitelesíti, neve azért halászgyűrű (annulus piscatoris), mert a halászó Szent Pétert ábrázolja.

XVI. Benedek jelmondatot is választ magának. A latin nyelvű, többnyire bibliai mottó a szintén most szerkesztett pápai címernek is része lehet. II. János Pál jelmondata kétszavas volt: Totus tuus - Egészen a tiéd. XVI. Benedek mottóját egyelőre csak találgatni lehet, Gergely Jenő szerint feltehetőleg valamiképp utal majd várható programjára, pápai uralkodásának arculatára. A szintén vadonatúj pápai címer az állandó elemek mellett az új egyházfő által választott elemeket is tartalmaz majd, az új címert az első megjelenés után hímezik rá az új ruhára.

Dolgos hétköznapok

A vasárnapi ünnepélyes beiktatás után a pápa - az előírt szertartás szerint - rövid időn belül birtokba veszi a Lateráni Patriarchális Főbazilikát, majd kezdődnek a dolgos hétköznapok. Elsőként a programadó enciklikát kell összeállítania, ami valószínűleg jól tükrözi majd a II. János Páltól meglehetősen eltérő habitusú XVI. Benedek eddigi munkásságát. II. János Pál ezt a klérusnak és a híveknek címzett levelet fél évvel pápává választása után, 1979. március 4-én adta ki Redemptor hominis címmel.

Nem várható nagy tisztségviselő-csere a kúrián belül, noha a tisztségviselő bíborosok megbízatása a pápa halálával megszűnik, a kongregációk új vezetőit az új pápa jelöli ki. XVI. Benedek megerősítheti őket tisztségükben, vagy újat nevezhet ki helyettük, mivel azonban bíborosként többségükkel eddig is együtt dolgozott, egy-két nyílvánvaló cserén túl a szakértők nem számítanak nagyobb változásokra.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft