Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megint cipőbombáktól retteg az FBI

2007.10.26. 12:21
Egy FBI jelentés figyelmeztet, hogy a terroristák továbbra is cipőkbe rejtve csempészhetnek fel bombákat a különböző célpontokra. Az amerikai hatóságok emellett attól félnek, hogy a terroristák kijátszhatják a folyamatos reptéri ellenőrzéseket, ha egyszerre csak egy-egy alkatrészt visznek magukkal, aztán később szerelik össze a robbanószerkezeteket.

Az FBI egyik legújabb jelentésében felhívja a figyelmet, hogy a terroristák még mindig robbanószerkezetek elrejtésére használnak átalakított lábbeliket, tudta meg a CBS News. Az FBI szerint óvatosnak kell lenni, mert a terroristák kezében a hétköznapi használati tárgyak nem mindig azok, aminek látszanak.

A jelentés előzménye, hogy szeptemberben egy cipő üreges talpába rejtve detonátorokat találtak Európában egy buszban. A hírszerzők szerint a cipőket az adott időpontban senki sem viselte, hanem arra használták őket, hogy bomba alkatrészeket csempésszenek bennük, amiket később aztán terroristatámadásokhoz használtak volna.

"A terroristákat nagyon érdeklik a robbanószerkezetek. Folyamatosan keresik a legjobb módszereket, hogy hogyan tudnák ezeket átjuttatni a különböző biztonsági rendszereken" - mondta Paul Kurtz, a CBS News terrorellenes szakértője.

A terroristák már korábban is gyakran nyúltak a cipőkhöz tervezett akcióikban. Három hónappal a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások után például az al-Kaidához köthető Richard Reid próbálta felrobbantani az American Airlines egyik repülőgépét egy cipőbe rejtett bombával.

Az amerikai repülőtereken ma már minden cipőt és kézipoggyászt ellenőriznek, de a szakértők ennek ellenére attól tartanak, hogy a terroristák így is kijátszhatják a biztonsági rendszereket, ha egy bombának csak az alkatrészeit csempészik át az ellenőrző pontokon.

"Az egyik ember átviszi az A alkatrészt, a következő pedig a B-t, aztán az ellenőrző ponton túl valahol találkoznak, és összeszerelik az elemeket" - osztotta meg félelmeit Mike White, a new yorki rendőrség robbantás-szakértő osztagának korábbi vezetője.

A hatóságok ugyanakkor jelezték, hogy egyelőre nincsenek ilyen irányú támadásra vonatkozó titkosszolgálati értesüléseik.