Megint cipőbombáktól retteg az FBI

2007.10.26. 12:21
Egy FBI jelentés figyelmeztet, hogy a terroristák továbbra is cipőkbe rejtve csempészhetnek fel bombákat a különböző célpontokra. Az amerikai hatóságok emellett attól félnek, hogy a terroristák kijátszhatják a folyamatos reptéri ellenőrzéseket, ha egyszerre csak egy-egy alkatrészt visznek magukkal, aztán később szerelik össze a robbanószerkezeteket.

Az FBI egyik legújabb jelentésében felhívja a figyelmet, hogy a terroristák még mindig robbanószerkezetek elrejtésére használnak átalakított lábbeliket, tudta meg a CBS News. Az FBI szerint óvatosnak kell lenni, mert a terroristák kezében a hétköznapi használati tárgyak nem mindig azok, aminek látszanak.

A jelentés előzménye, hogy szeptemberben egy cipő üreges talpába rejtve detonátorokat találtak Európában egy buszban. A hírszerzők szerint a cipőket az adott időpontban senki sem viselte, hanem arra használták őket, hogy bomba alkatrészeket csempésszenek bennük, amiket később aztán terroristatámadásokhoz használtak volna.

"A terroristákat nagyon érdeklik a robbanószerkezetek. Folyamatosan keresik a legjobb módszereket, hogy hogyan tudnák ezeket átjuttatni a különböző biztonsági rendszereken" - mondta Paul Kurtz, a CBS News terrorellenes szakértője.

A terroristák már korábban is gyakran nyúltak a cipőkhöz tervezett akcióikban. Három hónappal a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások után például az al-Kaidához köthető Richard Reid próbálta felrobbantani az American Airlines egyik repülőgépét egy cipőbe rejtett bombával.

Az amerikai repülőtereken ma már minden cipőt és kézipoggyászt ellenőriznek, de a szakértők ennek ellenére attól tartanak, hogy a terroristák így is kijátszhatják a biztonsági rendszereket, ha egy bombának csak az alkatrészeit csempészik át az ellenőrző pontokon.

"Az egyik ember átviszi az A alkatrészt, a következő pedig a B-t, aztán az ellenőrző ponton túl valahol találkoznak, és összeszerelik az elemeket" - osztotta meg félelmeit Mike White, a new yorki rendőrség robbantás-szakértő osztagának korábbi vezetője.

A hatóságok ugyanakkor jelezték, hogy egyelőre nincsenek ilyen irányú támadásra vonatkozó titkosszolgálati értesüléseik.  • Tippek
  • Hírek