Gusztáv
3 °C
7 °C

Robbantássorozat Thaiföldön

2006.09.16. 19:11
Három, más információk szerint hat bomba robban Thaiföld déli részén. Az iszlám szélsőségesek 2004 óta tartják rettegésben az országrészt.

Bombák robbantak több különböző szaküzletben szombat este Thaiföld déli részén. A merényletekben legalább négyen meghaltak, és több tucatnyian megsebesültek a helyi tévéadások szerint, írta meg a CNN. A thai hatóságok számítottak pokolgépes merényletekre egy szélsőséges szervezet megalakulásának évfordulója miatt, de csak a muszlim többségű területeken, így meglepetésként értékelték a Hatjajban végrehajtott támadásokat, írta az MTI. A rendőrség szerint az egyik áldozat egy kanadai turista, a másik egy thaiföldi lakos, de még nem lehet tudni, hogy a kórházakban is elhunyt-e valaki.

Egyszerre robbantak

A tévécsatornák képeket mutattak a helyszínekről, ezeken látni lehetett, ahogy az Odean a Lee Garden és a Big C boltok lángokban állnak. Az RTL Klub híradója hat bombáról tud, melyek motorkerékpárokon robbantak. A CNN információi szerint este 8 óra 20 perckor robbantak a szerkezetek, a BBC úgy tudja, hogy mobiltelefonokkal irányították a robbantás. A városban leállították a mobilszolgáltatást, hogy megelőzzék az esetleges további terrorcselekményeket. Még nincsenek pontos adatok az áldozatokról, az iTV televíziós hálózat 30 sérültről beszél, az MTI 50 sebesültről tud

A támadás csak pár órával azután következett be, hogy a katonaság rendet teremtett a déli országrészben, ahol iszlám szélsőségesek lázongnak már jó ideje. A hivatalos álláspont szerint iszlám szeparatisták követték el a mostani támadássorozatot is. Ezeknek a csoportoknak több mint két éve tartó merényletei 1700 halálos áldozatot követeltek a térségben, leginkább civilek haltak meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!