Valér
-2 °C
0 °C

Egy légtérben az iráni és az amerikai külügyminiszter

2007.05.03. 12:41
Ugyan Irak jövőjéről szól, mégis csupán az amerikai és az iráni külügyminiszter esetleges találkozása miatt érdekes konferencia kezdődött Sarm-es-Sejkben. Amúgy az iraki államadóság rendezése és a demokratikus fejlődés előmozdítása a téma.

Kétnapos konferencia kezdődött Egyiptomban Irak jövőjéről, jelentette a BBC. A tanácskozáson az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, az EU és Irak képviselői mellett a térségbeli hatalmak, így Irán és Szíria delegátusa is részt vesz.

Nagyjából ez az egyetlen dolog, ami miatt egyáltalán érdekes a találkozó, hiszen 27 év után miniszteri szinten tárgyalhat egymással Irán és az Egyesült Államok - már ha a felek nem zárkóznak el ettől. Condoleezza Rice nyilatkozatában nyitottnak mutatkozott a tárgyalásra, mint mondta, a maga részéről "tudna válaszolni" a hozzá intézet kérdésekre.

"Legalábbis az amerikai álláspontot ismertetném" - nyilatkozta a BBC-nek. Ahmadinezsád iráni elnök meg régóta azt hangoztatja, hogy ő hajlandó az őszinte párbeszédre, bár arról szó sem lehet, hogy Irán visszafogja atomprogramját.

A kétnapos csúcstalálkozó fő témája amúgy az iraki államadóság csökkentése és az iraki társadalmi és politikai fejlődés előmozdítása. A konferencia célja a Nemzetközi Egyezmény Irakról nevű kezdeményezés támogatása, melynek keretében Irak fokozatosan visszatérhetne a nemzetközi közösség tagjai közé.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!