Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Új rakétavédelmi rendszert telepítettek Japánba az amerikaiak

2007.10.12. 13:51

Mobil rakétafelderítő rendszert telepített Japánba az Egyesült Államok, hogy megvédje egy észak-koreai rakétatámadástol. A három, műholdas antennával, adatkezelő és -elemző berendezéssel ellátott jármű feladata, hogy késlekedés nélkül észlelje a Japán irányába kilőtt rakétákat, riassza az amerikai erőket és a japán kormányt.

Most első ízben telepítenek ilyen berendezést Japánba. Egy hasonló rendszer már működik Dél-Koreában.

Mindeközben az amerikaiak globális rakétavédelmi programját fenyegetésként érzékelő Vlagyimir Putyin orosz elnök ismét a rakétakorlátozási szerződések, pontosabban a közepes és rövidebb hatótávolságú nukleáris és hagyományos rakéták leszereléséről szóló, 1987-ben az Egyesült Államokkal megkötött úgynevezett INF-szerződés felmondásával fenyegetőzött arra az esetre, ha az amerikaiak Európába is rakétákat telepítenek.

Az Egyesült Államok Csehországban felderítő radart, Lengyelországban rakétabázist telepítene. Bár az oroszok ezt agresszív lépésnek tekintik, a lengyel bázisra telepíteni tervezett tíz elhárítórakéta veszélyt egyáltalán nem jelent, és még egy orosz támadás megakadályozására sem lenne elég. A tíz rakéta viszont elégséges védelmet nyújtana egy iráni támadás ellen.