Erzsébet
1 °C
4 °C

Új rakétavédelmi rendszert telepítettek Japánba az amerikaiak

2007.10.12. 13:51

Mobil rakétafelderítő rendszert telepített Japánba az Egyesült Államok, hogy megvédje egy észak-koreai rakétatámadástol. A három, műholdas antennával, adatkezelő és -elemző berendezéssel ellátott jármű feladata, hogy késlekedés nélkül észlelje a Japán irányába kilőtt rakétákat, riassza az amerikai erőket és a japán kormányt.

Most első ízben telepítenek ilyen berendezést Japánba. Egy hasonló rendszer már működik Dél-Koreában.

Mindeközben az amerikaiak globális rakétavédelmi programját fenyegetésként érzékelő Vlagyimir Putyin orosz elnök ismét a rakétakorlátozási szerződések, pontosabban a közepes és rövidebb hatótávolságú nukleáris és hagyományos rakéták leszereléséről szóló, 1987-ben az Egyesült Államokkal megkötött úgynevezett INF-szerződés felmondásával fenyegetőzött arra az esetre, ha az amerikaiak Európába is rakétákat telepítenek.

Az Egyesült Államok Csehországban felderítő radart, Lengyelországban rakétabázist telepítene. Bár az oroszok ezt agresszív lépésnek tekintik, a lengyel bázisra telepíteni tervezett tíz elhárítórakéta veszélyt egyáltalán nem jelent, és még egy orosz támadás megakadályozására sem lenne elég. A tíz rakéta viszont elégséges védelmet nyújtana egy iráni támadás ellen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?