Géza
-11 °C
-4 °C

Autonómiát akar Erdélynek az RMDSZ

2005.02.15. 13:13
Autonómiatervet terjesztene a román parlament elé az RMDSZ. A párt egyik képviselője szerint a kormányprogramban három típusú autonómia már garantálva van, a területi alapú autonómiához azonban vagy alkotmányt kell módosítani, vagy különleges törvényt kell kidolgozni.

Saját autonómiatervet dolgozott ki a Románia Magyarok Demokratikus Szövetsége (RMDSZ) Székelyföld magyarlakta területei számára, jelentette ki Márton Árpád, a magyar párt Kovászna megyei parlamenti képviselője. Márton szerint pártja megteremtette az autonómia alapjait, mivel a négy típusú autonómiaformából három - a kulturális, a helyi közigazgatási és a regionális autonómia - megteremtésére vonatkozó javaslatok helyet kaptak a kormány regionális fejlesztési programjában.

Márton szerint az RMDSZ nem mondott le a területi alapú autonómiáról sem, ehhez azonban különleges törvényt kell elfogadni, vagy módosítani kell az alkotmányt.

Saját törvényt akarnak

Márton a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) hétfői autonómia-felvetésére reagálva elmondta, hogy pártja nem kívánja újra a parlament elé terjeszteni az SZNT decemberben már elvetett autonómiajavaslatát. Ehelyett egy saját törvénytervezet benyújtásával tűznék újra napirendre a kérdést, mondta el a kolozsvári Szabadság című napilapnak.

Ígérete szerint a törvényjavaslatot beterjesztés előtt nyilvános vitára bocsátják, kikérve a civil társadalom képviselőinek véleményét, közösen alakítva ki a végleges változatot.

Az RMDSZ programjában bizonyos sorrendet követnek ezek a tervezetek, közöttük prioritásként a kisebbségi kerettörvény alkotmány által előírt megvalósítása jelenik meg. "Ez elengedhetetlen alappillére kell, hogy legyen bármilyen más autonómiatervezetnek", mondta Márton.