Mátyás
-6 °C
1 °C

Kulturális autonómiát kaphatnak a romániai kisebbségek

2005.05.19. 21:22
Feladta eddigi ragaszkodását a nemzetállami elvhez Románia. A kormány elfogadta az RMDSZ kisebbségitövény-javaslatát, mely szerint a kisebbségi népcsoportok is államalkotó tényezők, amiket kulturális autonómia is megillet.

Jóváhagyta a romániai nemzeti kisebbségekre vonatkozó törvény tervezetét a román kormány. A parlamenti vitára alkalmasnak talált jogszabályt az RMDSZ készítette elő.

A törvénytervezet rendelkezik a romániai kisebbségek jogi helyzetéről, s azokat román államalkotó tényezőknek ismeri el. A jogszabály meghatározása szerint nemzeti kisebbségnek tekintendő a modern román állam létrejöttének pillanatától Románia területén élő román állampolgárok bármely közössége, amely számbeli kisebbségben van a többségi lakossághoz viszonyítva, s amely kultúrájában, nyelvében vagy vallásában kifejeződő etnikai önazonossággal rendelkezik, s ezt őrizni, kifejezni és fejleszteni kívánja.

A nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek román állampolgárok, akik szabadon juttatják kifejezésre az egyik nemzeti közösséghez való tartozásukat, illetőleg olyan kiskorúak, akiknek szülei vagy törvényes képviselői juttatták kifejezésre valamelyik nemzeti közösséghez való tartozásukat. A hatóságok kötelesek elfogadni a fenti személyek által megjelölt nemzeti közösséghez való tartozást.

A törvény értelmében a román állam elismeri és szavatolja a nemzeti kisebbségek kulturális autonómiáját, kodifikálja anyanyelvük használatához való jogukat a közéletben, az oktatásban, nevelésben, művelődésben, a sajtóban és médiában, biztosítja a törvény előtti jogegyenlőségüket, jogi keretet biztosít érvényesülésükhöz, hagyományaik ápolásához, közösségeik védelméhez és fejlődéséhez.

A csütörtökön kormányhatározattal elfogadott román jogszabály szövegéről heteken át folyt az egyeztetés a koalíciós román kormány politikai erői és a különböző tárcavezetők között. Heteken át folyt az egyeztetés például Mona Muscával, a román művelődési tárca vezetőjével és Monica Macovei igazságügyi miniszterrel, illetve különböző kisebbségi szervezetekkel.