Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Aki megnyerte a hidegháborút

2004.06.06. 01:26
Szombat éjjel Los Angeles-i otthonában elhunyt Ronald Reagan, az Egyesült Államok volt elnöke. A republikánus Reagan kérlelhetetlen antikommunista volt, kemény külpolitikájával jelentősen hozzájárult a kelet-európai diktatórikus rendszerek bukásához.
További képek itt
Ronald Reagan volt amerikai elnök szombaton kaliforniai házában, 93 éves korában elhunyt. A veterán politikus 1981 és 1989 között az Egyesült Államok 40. elnökeként ténykedett.

A politikus betegágyánál jelen volt felesége, Nancy valamint két gyermeke, az ifjabbik Ronald Reagan és Patti nevű lánya. A halálhírt Fred Ryan a Reagan-család kaliforniai szóvivője telefonon közölte a Fehér Házzal, amely azonnal tájékoztatta George Bush elnököt.

Nancy Reagan a nap folyamán már a család egyik közeli barátjának, Mike Wallace-nak, a CBS televíziós állomás veterán riporterének kétszer is azt mondta, hogy férje halála bármelyik pillanatban bekövetkezhet.

Ronald Reagan az Egyesült Államok 40. elnöke volt. Először 1980-ban, majd 1984-ben választották meg elnökké.

A volt westernszínész elemzők szerint ugyan nem tartozott nagy politikai stratégák közé, de nagyszerű kommunikátor volt, igazi népi hős, a nagy "médiaelnökök" prototípusa.

Reagan külpolitikáját a kérlelhetetlen, kőkemény antikommunizmus jellemezte, szemben elődje, a demokrata Carter békülékeny stílusával.

További képek itt
Annak idején számos támadás érte agresszív fegyverkezési politikája, illetve a Teller Ede által is sugallt csillagháborús program beindítása miatt, de a történelem végül Reagant igazolta: a fegyverkezési hajsza gazdaságilag majd politikailag is megrogyasztotta a Szovjetuniót. A volt elnök kemény külpolitikájának nagy szerepe volt abban, hogy Kelet-Európában összeomlottak a kommunista diktatúrák.

A nyolcvanas években Reagan az Egyesült Államok első embereként Mihail Gorbacsovval, a Szovjetunió akkori vezetőjével elévülhetetlen érdemeket szerzett a hidegháború korszakának a lezárásában.

1994 novemberében vált ismertté, hogy megtámadta a gyógyíthatatlan Alzheimer-kór, amely pusztítja az agysejteket és visszafordíthatatlan tudatvesztést okoz. Reagan már évek óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt. Los Angelesben visszavonultan élt, felesége gondozta néhány ápolónő segítségével. A környezetében lévőket már hosszú idő óta nem ismerte fel.

Szomorú hír

A brit királyi család és brit politikusok nyilatkozatokban emlékeztek meg a szombaton elhunyt Ronald Reagan volt amerikai elnökről. Az udvar rövid közleménye II. Erzsébet királynő személyes részvétét fejezte ki az amerikai népnek és Reagan családjának. Az uralkodó "szomorúan nyugtázta" a halálhírt, áll a palota közleményében.

Tony Blair munkáspárti miniszterelnök vasárnap hajnalban kiadott nyilatkozata szerint "Nagy-Britannia egy jó barátot veszített el" Reagan halálával. Blair szerint Ronald Reagan elnöksége alatt "az Egyesült Államok visszanyerte nemzeti önbizalmát". A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal szerint Tony Blair személyes levélben is kifejezi részvétét Nancy Reagannek, az elhunyt özvegyének.

További képek itt
Lady Margaret Thatcher volt konzervatív brit miniszterelnök, aki tizenyegy kormányfői évéből nyolcat töltött el Reagan elnökségének idején, szombat éjjel Londonban kiadott nyilatkozatában azt írta: Ronald Reagan "igazi amerikai hős volt", akinek ma milliók köszönhetik szabadságukat olyan országokban, amelyek jórészt a reagani politika eredményeként szabadultak fel. - Ronald Reagan nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a hidegháborút egyetlen puskalövés nélkül sikerült megnyerni - áll a visszavonulása után bárónői rangra emelt Lady Thatcher közleményében.

A 79. évében járó volt brit miniszterelnök egyik legközelebbi politikai szövetségesének és barátjának nevezte a néhai amerikai elnököt.

Michael Howard, a brit ellenzéki Konzervatív Párt vezére és miniszterelnök-jelöltje nyilatkozatában "a kor toronymagasan kiemelkedő államférfijának" nevezte Reagant, aki - szavai szerint - Margaret Thatcherrel az oldalán "megnyerte a Nyugatnak a hidegháborút". - Nagy-Britannia és a világ ezért örök adósa marad - áll Howard nyilatkozatában.

Bush: Reagan halála szomorú napot jelent Amerika számára

Ronald Regan halála szomorú napot jelent Amerika számára - jelentette ki George Bush amerikai elnök, akit Párizsban ért a volt elnök halálhíre. A Fehér Ház miután Reagan kaliforniai stábjától értesült a halálhírről, azonnal tájékoztatta Busht, aki nem sokkal korábban Jacques Chirac francia államfővel tárgyalt.