Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Elmarad a Reagan-sorozat?

2003.11.04. 16:14
Valószínűleg mégsem mutatják be Ronald Reagan amerikai elnök életéről készült sorozatot a CBS-n, mert a republikánusok egy része hiteltelennek tartja azt. A konzervatív körök nyomásgyakorlása miatt az is elképzelhető, hogy a filmet más csatornán sem mutatják be. A rendező nem vállalta az utóvágásokat, a producerek úgy érzik, hátba támadták őket.
Republikánus és konzervatív körök nyomására valószínűleg mégsem sugározza a Ronald Reagan amerikai elnök életéről készített sorozatot a CBS televízió. A New York Times szerint a társaság várhatóan ma jelenti be, hogy leveszik a napirendről a műsor tervét. Az újság azt valószínűsíti, hogy a CBS saját előfizetéses kábelcsatornáján, a Showtime-on mutatja be az anyagot.

"Nem hiteles "

A jelenleg 92 éves republikánus Reagan elnök hívei saját bevallásuk szerint attól tartanak, hogy a "hollywoodi liberálisok" az egykori elnök örökségét támadnák a sorozattal. Az 1981-89 hivatalban lévő elnök évek óta Alzheimer-kórban szenved. A republikánus párt a sorozat bemutató előtti megtekintését kívánta elérni, ám egyesek a CBS bojkottjára szólítottak fel. A párt országos szervezetének elnöke, Ed Gillespie levelet írt Leslie Moonves CBS-elnöknek, hogy megvizsgálhassa az anyag hitelességét. Gillespie levelében azt írja, hogy "a reality tévék korában élünk, ahol a tények és a fikció sokszor összemosódik. Attól tartok, hogy az Egyesült Államok negyvenedik elnökének és feleségének ábrázolása történelmileg nem hiteles."

Csalódottak

A sorozatban Reagan elnököt játszó James Brolin menedzsere, Jeff Wald elmondta, hogy nem tudja, hogy pontosan mely jelenetek kerülnek a filmbe. Hozzátette azonban, hogy a filmet ért kritikát "aknamunkának" tartja, és a producerek "nagyon csalódottak", mert úgy érzik, hátba támadták őket. Neil Meron producer azt mondta a New York Timesnak: "Ez nem egy bosszú. Csak megpróbálunk a lehető legbecsületesebben bemutatni egy életet".

Soha?

A CBS egyelőre nem kommentálta az ügyet, ám Moonves korábban úgy nyilatkozott, hogy még az utómunkálatok folynak. A CNBC-nek azt mondta, hogy "vannak jelenetek, amelyek nem tetszenek, némelyik pedig túl messzire megy". A Newsweek szerint CBS igazgatói "maguk vágják" az anyagot, miután a sorozat rendezője, Robert Allen már nem vállalta ezt a feladatot. A Washington Post és a Reuters szerint az igazgatók azon töprengenek, hogy egyáltalán bemutassák-e az anyagot.

Kivágták

A film 1951-ben kezdődik, amikor Reagant bemutatják későbbi feleségének, Nancynak. A sorozat ezután a hivatali évekkel foglalkozik. Sajtóértesülések szerint kivágtak azt a jelenetet, amelyben Nancy arra kéri férjét, hogy segítsen az AIDS-ben szenvedőknek, ám Reagan úgy válaszol: "akik bűnben élnek, bűnben haljanak meg". A forgatókönyvíró Elizabeth Egloff elismerte, hogy nincs bizonyíték arra, hogy párbeszéd elhangzott volna. Eredeti tervek szerint a filmet két részletben, november 16-án és 18-án mutatták volna be.