Elhunyt Ronald Reagan

2004.06.05. 23:11
Sokat romlott az utóbbi időben az egykori amerikai elnök, Ronald Reagan egészsége, tudatták a Fehér Házzal szombaton a CNN szerint. Reagan 1994-ben hozta nyilvánosságra, hogy Alzheimer-kórt állapítottak meg nála, azóta visszavonult a nyilvánosság elől.
 
 fotó - EPA

Ronald Reagan amerikai exelnök szombaton kaliforniai házában, 93 éves korában elhunyt, adta hírül a CNN hírtelevízió. Reagan Alzheimer betegségének súlyosbodása óta az elmúlt 10 évben teljesen visszavonult a nyilvánosságtól.
A republikánus politikus 1981 és 1989 között az Egyesült Államok 40. elnökeként ténykedett. A Fehér Ház zászlaját félárbocra engedték, Bush elnök Párizsban még az este folyamán közleményt ad ki. Nagy mértékben romlott az utóbbi időben Ronald Reagan egészségi állapota. A CNN az ügyhöz közelálló forrásokat idéz, akik szerint a Fehér Háznak tudomására hozták, Reagan halála "heteken vagy hónapokon belül" bekövetkezhet. A név nélkül nyilatkozók úgy értesültek, Reagan számára "egyre közeleg az idő".

A kilencvenhárom éves elnök egy évtizede érzelmektől fűtött levélben tudatta az amerikai néppel, hogy Alzheimer-kórt diagnosztizáltak nála, majd hosszú időre eltűnt az emberek szeme elől.

Ronald Reagan lánya, Patti Davis múlt év decemberében hozta nyilvánosságra, hogy apjának már egyáltalán nincsenek tiszta pillanatai. A People magazinban megjelentetett cikkében Davis így írta le apja állapotát: "...ma is sokan hiszik azt, hogy még képes beszélni és vannak tiszta pillanatai (...) Ha azt mondanám, hogy ez egy kicsit is tükrözi a valóságot, rendkívül rossz szolgálatot tennék azoknak a családoknak, amelyek Alzheimer-beteget ápolnak."

Ronald Reagan 1980 és 1989 között két ciklusban volt az USA elnöke. Megválasztásakor hatvankilenc éves volt, a legidősebb az amerikai elnökök között. 1981-ben rálőttek, amikor éppen egy washingtoni szállodából lépett ki. A hat lövedék egyike a szívétől néhány centiméterre állt meg, de Reagan felépült.

1985-ben vastagbélrákkal, 1987-ben prosztata- és bőrrákkal operálták, kilencvenedik születésnapja előtt egy hónappal elesett és csípőjét törte.

Az Alzheimer-kór az idegrendszer gyorsan pusztító, visszafordíthatlan betegsége, amely memóriazavarokhoz és a szellmi képességek hanyatlásához vezet.

 
  Ronald Reagan
 
  Ronald Reagan amerikai exelnök szombaton kaliforniai házában, 93 éves korában elhunyt, adta hírül a CNN hírtelevízió. Reagan Alzheimer betegségének súlyosbodása óta az elmúlt 10 évben teljesen visszavonult a nyilvánosságtól. A republikánus politikus 1981 és 1989 között az Egyesült Államok 40. elnökeként ténykedett. A Fehér Ház zászlaját félárbocra engedték, Bush elnök Párizsban még az este folyamán közleményt ad ki.


  • Hírek
  • Hírek